Home

Achtergrond 189 x bekeken

Helft Nederlanders optimistisch over dialoog islam

Bijna de helft van de Nederlanders is optimistisch over de stand van de dialoog tussen het Westen en de islam.

Eveneens ruim 40 procent vindt dat de moslimlanden te weinig doen om de relatie met het Westen te verbeteren en dat het Westen de moslims te weinig respecteert.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup onder inwoners van 21 landen, dat is gepubliceerd in een rapport voor het Wereld Economisch Forum in Davos. De jaarlijkse bijeenkomst in de Zwitserse stad heeft deze week plaats.

Gallup ondervroeg ongeveer duizend inwoners van elk van de 21 landen. Daartoe behoren westerse staten als Nederland, de Verenigde Staten, Spanje en Italië, maar ook moslimlanden als Saudi-Arabië en Pakistan.

Meer dan twee derde van de Nederlanders zegt veel waarde te hechten aan contacten tussen het Westen en de islam. De meerderheid van de ondervraagden in de 21 landen ziet een verdieping van de kloof tussen beide. Het negatiefst zijn de Verenigde Staten, Israël en de Palestijnen.

Terwijl twee derde van de mensen in moslimlanden zegt dat de islamieten het Westen respecteren, verwijt bijna de helft van de ondervraagden in die landen het Westen onvoldoende eerbied voor moslims te hebben. De ondervraagden in Iran, waar de regering een conflict over het nucleair programma met de rest van de wereld heeft, zijn aanzienlijk negatiever over het Westen dan de Turken, wier regering streeft naar aansluiting bij de Europese Unie.

In geen van de 21 landen gelooft een meerderheid van de ondervraagden dat een militair conflict tussen de moslimlanden en het Westen onvermijdelijk is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.