Home

Achtergrond 310 x bekeken

Handelstekort EU loopt op

Het handelstekort van de Europese Unie loopt op. De import was in november 16,3 miljard euro groter dan de export.

De voorgaande maand was dat nog 14,3 miljard euro, meldt Europees statistisch bureau Eurostat. Door de dure euro bleek het lastig te exporteren naar de Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt van Europese bedrijven. De export naar de VS daalde circa 2 procent in de eerste tien maanden van 2007. De uitvoer naar andere landen zoals Rusland en India groeide wel.

De import van artikelen uit China neemt daarentegen explosief toe: 21 Procent over de eerste tien maanden van 2007. China heeft de VS gepasseerd als grootste leverancier van Europeanen.

Nederland doet het binnen de EU wel goed met export. Na Duitsland heeft Nederland het grootste handelsoverschot (34,5 miljard euro over de eerste tien maanden vorig jaar). De grootste importeurs van de EU zijn de Britten: Zij hebben in dezelfde periode een handelstekort van liefst 112,4 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.