Home

Achtergrond 3 reacties

Halfslachtig batterijverbod

De Europese Commissie houdt vast aan het legbatterijenverbod per 2012 in de Europese Unie. Dat blijkt uit een uitgelekt Brussels document.

Chapeau voor de Commissie: de batterijhuisvesting is niet meer van deze tijd. En als je die lijn trekt, moet je daar ook aan vasthouden.

Het merendeel van de Nederlandse kippenhouders heeft dat beseft en is overgestapt op alternatieve systemen. Vele anderen volgen nog in de jaren tot 2012. Vasthouden aan het verbod zou hen straffen, merkt Brussel terecht op. Het verbod is niet alleen om welzijnsredenen logisch, maar dus ook economische. Al was het alleen al omdat afnemers, al dan niet onder druk, geen batterij-eieren meer willen kopen.

Helaas kleven aan het besluit van de Commissie ook veel negatieve aspecten. Zo is er ondanks toezeggingen nog altijd geen overzicht hoe ver elke lidstaat is met de omschakeling naar andere systemen. Ook zonder dat rapport is wel duidelijk dat de zuidelijke en oostelijke landen ver achterlopen en de meeste kippen daar nog in batterijen zitten.

Dat roept de vraag op hoe Brussel het verbod straks wil handhaven. Waarschijnlijk in verband met dit probleem verbindt Brussel de maatregel ook nog uitsluitend aan tafeleieren. De verwerkende industrie mag ook na 2012 nog batterij-eieren gebruiken. Dat is qua welzijn ridicuul. Bovendien zorgt dat onderscheid voor oneerlijke concurrentie in de EU. De Commissie is dus nog niet klaar met dit onderwerp.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Corné

  Alex heeft gelijk, alternatieve huisvesting is voor niemand leuk, niet voor de boer die door het stof de kippen niet meer ziet, niet voor de kippen die binnen enkele maanden kaal zijn en een leven vol buikpijn hebben als gevolg van allerlei ziektes en parasieten en ook beslist niet leuk voor het milieu met de hoge ammoniak en fijnstofemissies. Kooihuisvesting met 3% uitval tegenover alternatieve huisvesting 25% in dezelfde periode. Mijn voorspelling: over 10 jaar zit 90% van de legkippen in groepskooien.

 • no-profile-image

  Pauline

  Hoe verder de betutteling toe neemt van de mens (beperking van vrijheid en handelen).
  Hoe gewoner ze het vinden dat dieren beperkt dienen te worden in hun leefomgeving. nl. de huidige westerse mens ( vooral de Nederlander) weet zelf niet meer beter.

 • no-profile-image

  alex

  Argument dat er al meerdere ondernemers zijn overgeschakeld op een welzijnsvriendelijker systeem is een kulargument. Deze beslissing is genomen op basis van een politiek dreigement en niet op basis van een normaal ondernemersargument. Vraag aan deze ondernemers wat zij zouden hebben gedaan als zij alle ellende (ziektes dieren bv tot 30 % uitval, gezondheidsrisico ondernemer en omgeving, inkomensverwerving ondernemer) hadden kunnen overzien. Meerderheid had gekozen voor een ondernemersvriendelijk systeem i.p.v. een welzijnsvriendelijk systeem.
  Blijkbaar zijn jongere ondernemers vergeten waarom in jaren 60 kooihuisvesting zijn opgang maakte. Dit was een keus vooral vanuit gezondheidstechnisch oogpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.