Home

Achtergrond 240 x bekeken

Haaren werkt aan visie boomteeltgebied

De gemeente Haaren heeft het concept bestemmingsplan Buitengebied ter inzage gelegd.

Het nieuwe bestemmingsplan vormt een ijkpunt om boomkwekers meer ontwikkelingsruimte te geven in het gebied. De visie op de boomteelt is op dit moment nog niet aan het bestemmingsplan toegevoegd, omdat er nog overleg plaatsvindt tussen de gemeente, provincie, ZLTO en de Brabantse Milieu Federatie (BMF).

Deze laatste groepering ziet de boom- en vasteplantenteelt als een intensieve vorm van agrarisch grondgebruik die een aantasting kan betekenen voor aanwezige omgevingswaarden. BMF is van mening dat sturing dient plaats te vinden aan de opmars van boom- en vasteplantenteelt.

De boomteelt is momenteel de belangrijkste economische pijler in de gemeente Haaren. De gemeente wil daarnaast ook recreatie en toerisme in het gebied ontwikkelen tot een belangrijke economische pijler. Zodra de wettelijke regeling voor de boomteelt klaar is, zal deze worden toegevoegd aan het bestemmingsplan Buitengebied. Eerder zijn al afspraken gemaakt tussen de gemeente Haaren, de provincie Brabant en de boomkwekers over de zogeheten bolle akkers die een cultuurhistorische waarde hebben.

Voor 1 juli 2008 moet het conceptplan worden omgezet in een definitief ontwerpplan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.