Home

Achtergrond 199 x bekeken

Grote verschillen verontreinigingsheffingen

De verschillen in verontreinigingsheffing tussen waterschappen nemen fors toe.

Dit jaar rekent het duurste waterschap 70,5% meer dan het goedkoopste waterschap. In 2005 was dat verschil nog 56,1%. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW).

Inwoners van Hoogheemraadschap Delfland zijn dit jaar het duurste uit met een verontreinigingsheffing van € 70,18 per verontreinigingseenheid, een stijging van 4,9%. Opvallende daler is waterschap Rijn en IJssel, dat het tarief met 3% vermindert.

Met de opbrengst van de verontreinigingsheffing betalen de waterschappen de zuivering van afvalwater. In 2007 ontvingen waterschappen in totaal € 1,3 miljard aan verontreinigingsheffing. De verontreinigingsheffing biedt geen inzicht in de achterliggende kosten.

VEMW pleit voor een kostentransparant zuiveringstarief. Bovendien moet de efficiency van de waterzuivering omhoog. Dat kan door de waterzuivering te verzelfstandigen. Lagere zuiveringskosten maken lagere tarieven mogelijk. VEMW pleit voor een transparante, kostengeoriënteerde financiering en voor onafhankelijk toezicht op water als netwerksector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.