Home

Achtergrond

Grondbank nodig voor opkopen van kwekersgrond

Een op te richten grondbank moet een steuntje in de rug zijn voor kwekers uit Boskoop en omgeving die hun grond niet weten te verkopen.

Dat schrijft een werkgroep die zich bezighoudt met de herstructurering van het sierteeltgebied in Boskoop en omgeving.

Bij deze grondbank kunnen stukken land worden ingebracht als kwekers hun bedrijf willen beëindigen, maar nog geen koper hebben. Dit meldde het Algemeen Dagblad onlangs.

"Normaal is dit een kwestie van vraag en aanbod en zou er geen overheidsbemoeienis aan te pas komen", erkent de werkgroep. "Maar in regio Boskoop is straks veel grond onverkoopbaar aan collega-kwekers vanwege de ligging en toekomstige bestemming. Zo’n vijftig hectare kwekersgrond wordt namelijk gereserveerd voor woningen, wegen en waterberging." Nog niet duidelijk is om welke hectaren het gaat. Om kwekers voldoende zekerheid te geven is een grondbank noodzakelijk, aldus de werkgroep.

Aankoop van deze vijftig hectare grond zal de grondbank naar schatting € 2,5 kosten. Dat geld -of zelfs meer- moet als het even kan weer terug in het potje komen als de grond wordt doorverkocht voor woningbouw. Een deel van de opbrengst kan worden ingezet voor de rondweg Boskoop-Oost.

De grondbank is ook nodig om de herstructurering van het kwekersgebied te versnellen. Andere manieren om herstructurering te versnellen heeft de werkgroep ook. Zo moeten slootdempingen makkelijker aan te vragen zijn en moeten initiatieven vanuit kwekers voor schaalvergroting snel en flexibel worden opgepakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.