Home

Achtergrond 181 x bekeken

Goedkope VS-import hindert afzet Nederlandse biobrandstof

De afzet van Nederlandse (en Europese) biobrandstoffen wordt ernstig belemmerd door de import van goedkope, gesubsidieerde Amerikaanse biobrandstoffen.

Onder meer door de subsidie is de Amerikaanse biobrandstof (B99) ruim 18 cent per liter goedkoper dan het Europese product.

Dit meldt het productschap Margarine, Vetten en Oliën. In de eerste negen maanden van 2007 importeerde de Europese Unie ongeveer 700.000 ton Amerikaanse biobrandstof. De grote oliemaatschappijen gebruiken deze brandstof om daarmee te voldoen aan hun bijmengplicht.

In Nederland bedraagt het bijmengpercentage (nog) twee procent. Volgens een woordvoerder van het productschap MVO heeft de nog jonge Europese markt voor biobrandstoffen veel last van de gesubsidieerde import. Nederlandse producenten zijn er door gedwongen op lagere capaciteit te draaien dan ze zouden doen als er geen gesubsidieerde import was.

Of registreer je om te kunnen reageren.