Home

Achtergrond

Goede bedoelingen in tijden van crisis

Woensdag ging het World Economic Forum in Davos van start. Op dit congres spreekt de politieke, academische en commerciële wereldtop met elkaar.

De stijgende voedselprijzen, sluimerende kredietcrisis en vermeende klimaatproblematiek zijn onderwerp van gesprek. De spectaculaire Amerikaanse renteverlaging, met 0,75 punten tot 3,5 procent, kwam daar onverwachts bij.

De Europese Centrale Bank (ECB) vindt de beteugeling van inflatie op dit moment eveneens belangrijker. Dat zei voorzitter Jean-Claude Trichet in een felle reactie op speculatie over een verlaging van de rente. Voedselprijzen rijzen de pan uit, meent hij. ”Juist in tijden van behoorlijke marktcorrecties en turbulentie, is het de verantwoordelijkheid van een centrale bank om de inflatieverwachting ’ankervast’ te maken”, aldus Trichet.

Op 10 januari dreigde Trichet de rente nog te verhogen indien vakbonden hogere lonen blijven nastreven. De inflatie in de Eurozone was in december hoog: 3,1 procent.

Toch speculeert de markt op een renteverlaging. Voor kortlopende leningen van 2 jaar wordt 3,3 procent rente gerekend, fors minder dan voor de beursval.

Ook in Davos heerst onzekerheid over de stap van de Amerikaanse centrale bank. Is het probleem niet juist een overvloed aan krediet en dollars? ”De huidige crisis is niet alleen het gevolg van de huizenmarkt, het betekent in feite een einde aan 60 jaar niet aflatende verspreiding van krediet in dollars”, verklaarde miljardair George Soros in Davos. ”Neemt de euro de positie over?”

De financier verdiende in 1992 een kapitaal toen hij speculeerde tegen het overgewaardeerde Britse pond. Op ’Zwarte Woensdag’ werd de regering gedwongen de munt te devalueren. Als de dollar valt heeft dit grote gevolgen voor de handel in grondstoffen. De wereldwijd belangrijkste termijnmarkt bevindt zich in Chicago.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.