Home

Achtergrond 282 x bekeken

Globalisering biedt sector kansen

Globalisering biedt grote kansen, maar kan ook voor problemen zorgen. Dat zei PPE-voorzitter Jos Ramekers gisteravond in een toespraak bij een bijeenkomst van het Dutch Poultry Centre in Barneveld. Vooral politieke factoren beïnvloeden de concurrentiepositie.

Hollanders globaliseren al eeuwenlang. De internationale ondernemingszin zit in ons bloed. Maar globalisering heeft in de 21e eeuw de betekenis van mondiale, economische, politieke en culturele integratie.

Globaliseren betekent ook een arbeidsdeling waarbij productieprocessen mondiaal worden verspreid. Daarbij spelen ontwikkelingen een grote rol. Zoals rond ICT, transport, logistiek en verpakkingstechnologie.

Maar ook ontwikkelingen op politiek gebied, door het slijten van grenzen door wetgeving en vrij verkeer van kapitaal, goederen en diensten op elkaar af te stemmen. Dat is vaak moeizaam, zie bijvoorbeeld de WTO.

Globalisering bevordert economische groei, brengt meer welvaart en stijgende consumptie, zeker ook van dierlijke eiwitten. Ruimere afzetmogelijkheden bieden een neutraal product als kip volop kansen, maar er ontstaan ook nieuwe concurrerende aanbieders zoals Brazilië en Thailand.

Die concurrentie kunnen we wel aan. Zeker als het gaat om bedrijfseconomie, het vakmanschap, de sterk geïntegreerde productiekolom en de goed georganiseerde kennisinfrastructuur die naar mijn idee leidt tot een groot innovatief vermogen van de sector.

Wat zorgen baart zijn vooral omgevingsfactoren, met name vanuit de politieke omgeving die de concurrentiepositie van ondernemingen en sectoren enorm kunnen beïnvloeden. Het gaat dan om het oeroude warenwetbegrip van eerlijkheid in de handel of het thema van Level Playing Field.

Neem de WTO. Nu de non trade-concerns alleen met de mond worden beleden komen we in een situatie dat in Europa van alles mag worden ingevoerd en geconsumeerd wat we hier niet mogen produceren. De productie-eisen liggen hier op een hoger niveau, zoals rond het dierenwelzijn.

Globalisering kent daarnaast nog een bedreiging en dat is de diergezondheidssituatie. Meer mobiliteit is meer risico op insleep van ziektes. Strakke hygiënevoorschriften met naleving en handhaving. Dat is het parool. Daarvan is de professional wel overtuigd, maar er ligt nog wel wat werk om ook de hobbyisten daarvan te overtuigen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.