Home

Achtergrond 237 x bekeken

GlobalGap: geen actie tegen extra residu-eisen

GlobalGap zet geen stappen om in het voedselveiligheidscertificaat eenduidige eisen rond resten van gewasbeschermingsmiddelen op te nemen.

De druk van afzetorganisaties om de eisen in het certificaat gelijk te trekken, legt GlobalGap na studie naast zich neer. "We bemoeien ons absoluut niet met de inkoopeisen van individuele leden. We kunnen niet treden in individuele zaken", zegt voorzitter van GlobalGap Alfons Schmid, ondanks druk uit de sector.

"Bij alle bestuursvergaderingen hebben we er discussie over als tot groot verdriet van afzetorganisaties weer extra eisen worden gemeld." GlobalGap stelt zich ten doel wereldwijd de voedselveiligheidseisen te regelen van voeding. Daarbij hanteert het wettelijke standaarden.

Eén norm hanteren voor alle winkelketens is niet haalbaar, denkt Schmid. "We hebben het juridisch bekeken en zijn zo tot deze conclusie gekomen. We kunnen niet in commerciële zaken treden van leden. Dat zou tot weerstand van de mededingsautoriteiten leiden."

Toch richt GlobalGap zich wel op de bestrijding van residu-overschrijdingen. "De certificaten moeten dekkend zijn om overschrijdingen te voorkomen. Dat is een continue zorg, met allerlei controlesystemen die de integriteit moeten waarborgen."

Ook het streven naar harmonisatie van de Europese bestrijdingsmiddelenregels is een kerntaak van de organisatie. "Via onze lobby-organisatie Eurocommerce streven we naar harmonisatie. Dit jaar komt dat mogelijk nog rond en zijn de witte vlekken uit het systeem."

Schmid ziet de inkoopeis voor residuen als een concurrentiemiddel. "In Engeland kiezen winkels ervoor lokaal in te kopen of biologisch. Als de keten denkt dat zij commercieel voordeel kan halen, is het aan haar." Nederlandse winkels overleggen deze week over de residuproblematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.