Home

Achtergrond

Gifcontainers met cacaoboter vast in havens

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt dertig tot veertig containers met cacaoboter vast in Nederlandse havens omdat ze giftige stoffen bevatten.

Dat bleek vandaag uit een uitzending van Argos op Radio 1. Peter Dekker, plaatsvervangend hoofdinspecteur veiligheid bij de VWA, bevestigde in de uitzending dat de containers hoge concentraties bevatten van de stof methylbromide. Het gaat om een gas dat kleurloos, bijna reukloos en giftig is.

Contact met methylbromide is gevaarlijk. Als de stof ingeademd wordt, ontstaan al snel ernstige gezondheidsproblemen. Bij lage concentraties kan blootstelling aan methylbromide al dodelijk zijn. De gassen moeten voorkomen dat insecten uit Azië en Afrika hier belanden. Alleen via de Rotterdamse haven komen jaarlijks al ruim een miljoen van deze containers aan.

De containers hoeven niet gevaarlijk te zijn voor de personen die ze lossen, als er maar gelucht wordt. Dat gebeurt echter niet altijd. Argos liet een werknemer aan het woord van een bedrijf in Hardinxveld-Giessendam, die in november tijdens het lossen van een container met glas onwel werd. Sinds het incident kampen hij en een collega met ernstige gezondheidsklachten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.