Home

Achtergrond 206 x bekeken

Gezondheidsclaim heeft wetenschappelijk bewijs nodig

Het gebruik van gezondheidsclaims voor specifieke producten ligt door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs bijzonder moeilijk.

Dat is de voorzichtige conclusie van de themamiddag 'Gezond met groenten en fruit' in Zoetermeer.

Dat groente en fruit gezond zijn werd aangetoond door professor Daan Kromhout van Wageningen Universiteit. "Er is een flinke gezondheidswinst te boeken door een hoge consumptie van groente en fruit", stelt Kromhout. "Vooral op hart- en vaatziekten en beroertes hebben deze producten een beschermend effect. Extra porties verlagen het risico op deze ziekten aanzienlijk."

Toch bleek het niet eenvoudig alle neuzen één richting uit te krijgen. Zo bleek professor Ernst Woltering van de WUR een warm voorstander om het gezondheidseffect van groente en fruit vooral met generieke reclame naar buiten te brengen, terwijl Jan Doldersum van zaadfirma Rijk Zwaan meer heil ziet in een driedelige strategie. Hij pleit voor zowel generieke promotie als voor productspecifieke promotie als voor promotie van groente en fruit met specifieke inhoudstoffen.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.