Home

Achtergrond 415 x bekeken

Generieke korting na half geslaagde opkoopregeling suikerquotum

Het lukte Cosun om ongeveer de helft van het beoogde suikerquotum op te kopen. Cosun moet 13,5 % van zijn suikerproductie inleveren. Nu boden de leveranciers van suikerbieten ongeveer 6,5 % van hun quotum aan voor opkoop. De opkoop sloot 31 december. Om tot 13,5 % totaal ingeleverd quotum te komen volgt een generieke korting.

Nog niet alle formulieren voor de opkoop zijn verwerkt. Dit kan nog leiden tot een extra half procent ingeleverd bietenquotum. De voor Cosun onvoordelige bietenverbouwers kregen bij opkoop extra vergoedingen. Dit betreft telers met een klein areaal suikerbieten of telers die ver van de fabriek wonen. Een succes voor de opkoopregeling is ook dat telers uit deze groep naar verhouding meer quotum aanboden.

In Vlaanderen gelden andere regelingen voor de inkrimping van de suikerproductie. De Vlaamse telers leveren 33 % productie in, overeenkomend met 7.000 tot 8.000 hectare bieten. Het productiegebied is er ingedeeld in een zone met rendabele telers voor de verwerkende industrie en onvoordelige telers vanwege afstanden tot de fabriek, lage opbrengsten per hectare en kleine, versnipperde arealen per teler. In het laatste gebied worden alle bietentelers uitgekocht, terwijl in de rendabele zone ook nog een korting van 13 à 17 % nodig is, naast volledige uitkoop van de kleine telers daar. De grote inkrimping in Vlaanderen hangt samen met de sluiting van de suikerfabriek in Moerbeke-Waas. Hierbij dreigt ontslag voor de 95 werknemers.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘suikerquotum’

Meer informatie Opkoopregeling van Cosun

Meer informatie Agrarisch Dagblad, 2 januari 2008: Inleverregeling Cosun voor de helft geslaagd

Meer informatie Agrarisch Dagblad, 29 december 2007: Vlaanderen levert 7.000 tot 8.000 hectare bieten in

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.