Home

Achtergrond 263 x bekeken

'Gemengd bedrijf verdwijnt snel'

Het typisch Oost-Nederlandse gemengde bedrijf is versneld aan het verdwijnen. Dat constateren regionale bestuurders van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord in een terugblik op 2007.

De noodzaak van specialisatie en schaalvergroting blijkt zwaarder te wegen dan het voordeel van risicospreiding, zo constateren voorzitter Jannie Lamberts van LTO Noord Overijssel en voorzitter Annechien ten Have van de LTO-sectie varkenshouderij, meldt het regionale dagblad TC Tubantia.

Vanwege de eeuwige schommelingen per sector, is in Oost-Nederland de cultuur van het gemengd bedrijf ontstaan. Een varkenshouder die het afgelopen jaar ook melkvee bezat, kon zo de terugslag in de varkenssector opvangen met hogere melkopbrengsten. Toch blijkt deze vorm van risicospreiding nog sterker op z'n retour te zijn dan de afgelopen decennia al het geval was. "Allerlei economische factoren en nieuwe wetgeving dwingen de agrarische ondernemer juist tot specialisatie", constateert Jannie Lamberts, zelf melkveehouder nabij Deventer. "Vroeger zag je nog wel eens de combinatie melkvee, varkenshouderij plus pluimvee, maar die laatste tak is al lang overal gespecialiseerd."

De noodzaak tot meer specialistische kennis, inkoopvoordelen en meer efficiëntie, leiden steeds vaker tot de keus voor varkens óf melkvee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.