Home

Achtergrond 192 x bekeken

Geld lenen elders in Europa eenvoudiger

Het afsluiten in een ander EU-land van een persoonlijke lening voor bedragen tussen de 200 en 75.000 euro wordt een stuk eenvoudiger en transparanter.

Dat is het gevolg van een akkoord tussen het Europees Parlement en de 27 EU-landen. Er is meer dan vijf jaar over het dossier onderhandeld. Nederland was lang tegen de plannen omdat de harmonisering van regels volgens Den Haag niet ver genoeg ging, maar zal zich nu bij het gesloten akkoord neerleggen.

De nieuwe regels behelzen dat er een standaardformulier komt waarop elke geldverstrekker aangeeft wat de voorwaarden en uiteindelijke kosten van een lening zijn. Voor consumenten wordt het dan veel gemakkelijker om bijvoorbeeld een Nederlandse kredietverstrekker te vergelijken met een uit een heel ander EU-land.

Dat is gunstig voor de consument omdat de tarieven in Europa sterk variëren. Banken in Finland bieden bijvoorbeeld leningen voor 6 procent, in Portugal vragen ze 12 procent. In Nederland geldt gemiddeld een rente van bijna 9 procent.

Ook komt er standaard een bedenktijd van twee weken, wat nieuw is ook voor de Nederlandse situatie. Leners hebben altijd het recht leningen vroegtijdig af te lossen, maar banken mogen dan een bepaalde compensatie van maximaal 1 procent vragen voor de schade die ze daardoor lijden.

Voor Nederlanders verandert er niet veel. De toetsing bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel blijft verplicht, ook al is het een buitenlandse bank die de Nederlander geld leent.

Het is de bedoeling dat de harmonisering van de regels leidt tot meer concurrentie en dus lagere rentetarieven voor de consument, maar ook tot meer kansen voor de banken en geldverstrekkers in andere landen. In de Europese markt van consumentenkredieten gaat nu ongeveer 800 miljard euro per jaar om.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.