Home

Achtergrond

'Geen referendum over toekomst productschappen'

Kabinetsplannen over de toekomst van de productschappen moeten niet uitdraaien op een nieuw referendum.

Dat zei PT-voorzitter Dirk Duijzer tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Lisse. In zijn toespraak stelde hij dat nieuwe wetgeving over de productschappen te lang op zich laat wachten. De plannen lijken in de richting van een periodieke draagvlakpeiling te gaan.

Duijzer ziet niets in een correctief referendum onder tuinders. "Het gevaar bestaat dat zo'n peiling op basis van de verkeerde vraag plaatsvindt, of op het verkeerde moment. We willen ondernemers niet lastig vallen met onzinnige vragen." Besturen hebben geen referenda nodig om te willen weten welke kant het uit moet, stelt hij. Tuinders hebben al doorlopend inspraak op de besluitvorming.

Duijzer waarschuwde ook voor overhaaste beslissingen om met fusies tot één groot pbo-orgaan te komen. "Krijgt dat meer draagvlak? Worden de activiteiten dan door de sector beter herkend?"

Duijzer voorziet op lange termijn wel extra druk op het productschap door de schaalvergroting van de bedrijven. Dat zou andere taken van het productschap kunnen vragen. Die discussie moet niet met overhaaste politieke besluiten en actiegroepen omgeven zijn, stelde hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.