Home

Achtergrond 3 reacties

'Gebruik aardgasbaten voor schone energie'

Het kabinet moet de inkomsten uit de verkoop van aardgas gebruiken om de overgang naar schone, duurzame energievormen te versnellen.

Op die manier kiest het nog nadrukkelijker voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Deze oproep deed directeur Gosse Boxhoorn van Solland Solar in Heerlen, Nederlands grootste producent van zonnecellen.

Boxhoorn zei dit bij de opening van een nieuwe productiehal van Solland Solar in Heerlen. Met de nieuwe hal verdrievoudigt Solland Solar zijn productie bijna, van 60 naar 170 megawatt per jaar.

Boxhoorn verwees naar een waarschuwing van de IEA, de International Energy Agency, die een wereldwijde energiecrisis voorspelde voor 2015. "Nederland wordt daardoor hard geraakt, want wij zijn volledig afhankelijk van olie en gas'', zei Boxhoorn. "Als straks de fabrieken stilliggen omdat er geen energie meer is, komt Europa ons echt niet helpen. Wij moeten als Nederland zelf tijdig investeren in alternatieven, waaronder zonne-energie''.

Solland Solar exporteert zijn producten wereldwijd, tot aan Japan toe. "Alleen in Nederland zetten wij niets af'', zei Boxhoorn. Nederland staat op de 23e plaats wat betreft duurzame energie. "Beschamend'', aldus Boxhoorn.

Solland groeit intussen explosief. Drie jaar geleden begon de productie met een capaciteit van 20 megawatt per jaar. In 2010 zal die na verdere uitbreidingen van de fabriek 500 megawatt bedragen, goed voor de energiebehoefte van een stad van 125.000 inwoners. In 2006 haalde Solland Solar een omzet van 35 miljoen euro, dit jaar wordt 125 tot 150 miljoen verwacht, in 2010 een miljard, aldus Boxhoorn.

Solland Solar probeert samen met onder anderen Scheuten in Venlo een Solar-opleiding van de grond te krijgen om gekwalificeerd personeel op te leiden. Het aantal hooggeschoolde werknemers neemt namelijk ook explosief toe. In 2006 werkten bij Solland honderd mensen, dit jaar zijn er vierhonderd banen, in 2010 meer dan duizend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul

  eeeh, welke zon ?
  Nederland moet alleen niet zo veel aardgas aan het buitenland verkopen,
  dan kunnen we er zelf wat langer mee doen.

 • no-profile-image

  gert

  nederland levert nog steeds aardgas aan italie voor een weggeefprijs van 30 jaar terug

 • no-profile-image

  gert

  dat geld heeft al lang een andere bestemming

Of registreer je om te kunnen reageren.