Home

Achtergrond

'Fruitteelt organiseren in telersvereniging'

De Nederlandse fruitteelt is gebaat bij een afzetstructuur met een aantal krachtige telersverenigingen.

Dat stelde Thijs Jasperse, directeur van VanderzandeFlorpartners dinsdagavond voor een groep fruittelers op de informatiebijeenkomst van Agrifirm over ondernemen.

Jasperse maakte daar een analyse van de fruitteelt en sprak zich uit tegen andere maatregelen tegen de afzetcrisis, namelijk een fusie van The Greenery en Fruitmasters of het opzetten van volledige afzetpools. Beide zaken dragen op zichzelf niet bij aan een evenwichtige invloedverdeling in de keten, stelt hij. Bovendien is er onvoldoende vertrouwen bij telers in de afzetorganisaties om hun fruit volledig ter beschikking te stellen.

Een telersvereniging (per ras of regio) in Nederland kan de balans in de keten wel herstellen, verwacht de ketenspecialist, die in andere branches betrokken was bij tientallen verenigingen. "Verkooporganisaties beconcurreren elkaar nu op de binnenlandse markt met bulkproduct, waarvan wij niet vinden dat het bulkproduct is. Een verkooporganisatie heeft ook weinig tegenwicht tegen afnemers als supermarkten. Je bent als telers pas wat als je je verenigt en je je kunt presenteren aan je afnemers."

Zo’n telersvereniging moet zich vooral sterk maken voor kwaliteitsverbetering in de winkelschappen en zo de positie van het Nederlands fruit verbeteren ten opzichte van het vaak beter betaalde importdeel. Jasperse noemde de freesia- en tomatensector als voorbeelden van hoe telers het heft in eigen handen hebben genomen.

In Nederland is volgens Jasperse plaats voor 10 telersverenigingen per appelras of regio. Zelf is hij voorzitter van Rubensco, de telersvereniging voor Rubens. Ook stond zijn bedrijf aan de wieg van het Premium Elstar-initiatief binnen The Greenery. Beide zaken zijn blauwdrukken voor de grote rassen.

Volgens Jasperse heeft de fruitteelt een goede uitgangspositie qua teelt, marktpositie van de rassen en vakmanschap. Het concurrentienadeel zit in de organisatie van de afzetketen, met een compleet versnipperde afzet die elkaar onderbiedt. "Wie ligt daar wakker van? Neem jullie verantwoordelijkheid, want niemand anders gaat dit doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.