Home

Achtergrond 18 reacties

Fries bedrijf met 600 koeien krijgt gestalte

De melkveebedrijven van de families Nauta uit Koudum en Huitema uit Workum worden samengevoegd tot één groot bedrijf onder de naam Ko-alitie.

Na ruim twee jaar overleg hebben de twee ondernemers overeenstemming bereikt. Het nieuwe bedrijf teltt 150 hectare land en 130 melkkoeien. Het melkquotum is 1,1 miljoen kilo. De geproduceerde melk wordt geleverd aan Friesland Foods.

Het doel is om binnen twee jaar door te groeien naar de 270 melkkoeien. Nieuw te bouwen stallen moeten rond 2010 ruimte bieden aan 600 koeien. Het kraamhotel, een gedeelde locatie waar de droge koeien kalven, is inmiddels opgestart.

Ko-alitie blijft voorlopig op twee locaties melken. Het melkvee van familie Huitema en familie Nauta wordt eerst verder aangevuld totdat de gebouwen volzitten met 270 koeien.

Vijf bedrijven startten ruim twee jaar geleden met onderzoek naar verdergaande samenwerking. Een groot melkbedrijf zou tegen lagere kosten kunnen produceren, het werk sociaal verdeeld worden tussen de partners die door het grootschalige melkveebedrijf prettiger en succesvoller konden ondernemen.

Drie van de vijf bedrijven kwamen tot de conclusie dat hun toekomst niet in Ko-alitie lag. Dit had deels te maken met privésituaties die het afgelopen jaar bij een aantal ondernemers veranderden.

Over de te vormen juridische structuur wordt binnenkort besloten. De ondernemers houden zich bezig met verschillende details zoals de winstverdeling en het regelen van eventuele arbeidsongeschiktheid.

Nauta en Huitema willen samen een groot veebedrijf opbouwen. "We hopen op het 'rijke' leven, verwoordt Nauta de drijfveer. "Naast financieel willen we ook sociaal prettig koeien melken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert

  Dit wordt de toekomst. Grote bedrijven hebben nu eenmaal schaalvoordelen als het gaat om investeringen in technische vooruitgang. Kleine bedrijven kunnen vaak niet meer mee als het gaat om investeringen in technische vernieuwingen. Kijk maar in de glastuinbouw wat daar gaande is. Groeten aan Anthuriumflower. Kortom als de quotering en de melkpremies zijn afgeschaft dan overleven de bedrijven met de laagste kostprijs.

 • no-profile-image

  Robert

  Ik zal even voor Anthuriumteler toelichten wat ik bedoel. In de glastuinbouw groeien de bomen zeker niet tot in de hemel. Wat ik bedoel is dat in die sector de bereidheid tot samenwerken (kijk maar naar de telersverenigingen) veel groter is dan in de melkveehouderij. Vreemd personeel is ook geen probleem in de glastuinbouw. Wat ik wil zeggen is dat de melkveehouderij eenzelfde ontwikkeling zal doormaken als de glastuinbouw. De noodzaak om samen te werken zal groter worden, zeker als men voor een vrije markt moet produceren.

 • no-profile-image

  JH

  Grote bedrijven hebben de toekomst. Ze zijn mooi op tijd klaar met bouwen als het quotum eraf gaat en de kostprijs nog belangrijker word. Wacht maar af....

 • no-profile-image

  boer

  wat een geweldige kop heeft agd weer bedacht. FRIES BEDRIJF MET 600 KOEIEN KRIJGT GESTALTE. Dit is nog eens nieuws. (maar wat blijkt het zijn nog maar plannen en samen hebben ze nu nog maar 1,1 miljoen kg melk. En 130 melkkoeien). Onze buurman heeft er 150 en wil ook doorgroeien. Misschien kunnen jullie daar ook wel een verhaal over schrijven. Hardenberger boer gaat 1000 koeien melken.

 • no-profile-image

  y.ichou

  geachte mevrouw,heer,
  Ik wil graar meer informatie over koeien ,RACE,PRIJS,WANT IK WIL MEER DAN TWEE HONDERDEN KOEIEN KOPEN EN naar MAROKKO te halen.

 • no-profile-image

  RozenPlaza

  Over echte ondernemers gesproken "Melkveehouder" makelijk praten onder de paraplu melkQutum Melkveehouders hebben nog nooit hun Kloten Rauw hoefen te lopen tegen stijgende Energie prijzen en Veilingklokken (En veilingklokken ====Vraag en aanbod))

 • no-profile-image

  gert

  mansholt heeft dit 40 jaar terug ook al gepropageerd,als eu commisaris

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Niemand verplicht het je om tuindertje te spelen, de echte ondernemer gaat daar naar toe waar wel wat te verdienen is. (ik vind die tuinders nog grotere klagers dan melkveehouders) Tuinders zijn zelf verantwoordelijk voor die enorme financieringen die ze aangaan.

 • no-profile-image

  anthuriumflower

  "Over de te vormen juridische structuur"Ben heel erg benieuwd naar de gekozen rechtsvorm (Als de bank indeze een Beslotenen Vennootschap als voorstel ziet dan zal het bij plannen blijven)

 • no-profile-image

  gerrit

  Succes heren ondernemers, misschien kan Harm-evert Waalkens jullie nog een goed advies geven voor jullie de overeenkomst tekenen. Een goed sociaal leven bereik je echt niet met samenwerking van twee ondernemers.
  Er zal er altijd eentje het onderspit delven waardoor de meeste samenwerkingsverbanden op den duur toch stranden.

 • no-profile-image

  Marcel

  Daarom boeren wij in Nederland en niet in het buitenland! Ik wil graag in Nederland blijven wonen en werken maar als ik het met een kleine 100 koeien niet kan redden dan ga ik wel wat anders doen. Ik werk om te leven en dat leven als melkveehouder bevalt me wel, eigen baas en als je het een beetje kunt regelen hoef je echt geen 7 dagen in de week 2 keer per dag te melken. Als ik een keer weg wil melkt er bij ons gewoon iemand anders. En het grote voordeel is dat ik gewoon in Nederland woon met een sociaal leven dat erbij hoort en dat kun je in het buitenland niet altijd zeggen. Succes allemaal, Marcel

 • no-profile-image

  anthuriumflower

  Dit is een voorbeeld alla Eetcafe Westgaag te Maasland van vrijdag middag als er al te veel gezopen is Robert Drente Want wat is er makkelijker samenwerken als het goed gaat ken zat voorbeelden waar men in het Westland af is gehaakt en rolend ove rstraat ging .Daarnaast is in bv de sierteelt geen enkele samenwerking en is de Exporteur opermachtig

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De meeste tuinders hebben ook een ego van hier tot Tokio, dat zal samenwerking wel in de weg staan. Echte ondernemers kunnen hun emoties goed uitschakelen. Ook als het een keer een jaartje tegenzit

 • no-profile-image

  Suzanne

  Hallo red zuidwestfriesland!!
  Blijkbaar ken jij nauta beter dan wij. Verklaar je nader en noem je zelf bij naam ipv red zuidwestfriesland.

 • no-profile-image

  Dhr. Fijnema

  En daar zit melkveehouder, buiteland met z'n verzonnen 500 koeie zonder vriende in t buitenland

 • no-profile-image

  eerst zien dan geloven

  wat een l*l verhaal. de enige die hier beter van geworden zijn > de adviseurs, die thuis de boerderij niet over durfde te nemen. niet denken , maar doen

 • no-profile-image

  anthuriumflower

  Robert , Drente Wat is er volgens jou dan gaande in de glastuinbouw? (dat de bomen tot in de Hemel groeien bij de Phalaenopsis) ?????????

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Gerrit helemaal gelijk!!? Laten we vooral allemaal maar door moderen met een kleine 100 tot 150 koeien! Twee keer per dag melken 7 dagen per week en als je geluk hebt toch nog 2 weken per jaar op vakantie kunnen. En dan nog iedere week een paar keer s'nacht er uit voor een kalvende koe. Dat is echt niet meer van deze tijd! Slaven arbeid is allang afgeschaft!!! Een kleine melkveehouder heeft meestal ook een veel te laag besteed baar inkomen, totaal geen rendement. En dat alleen omdat de meesten niet met personeel willen werken of samen werken. Ik zou nooit een bedrijf met minder dan 500 koeien willen want dan ben je altijd het haasje. De koeien die de aandacht nodig hebben kunnen die dan ook krijgen want dat loont zich dan ook. Voor 1 koe kun je gewoon geen dure bloed proeven nemen of stallen aanpassen. Voor 10 wel. Zo zijn er nog veel meer voordelen. Maar keuter daar in Nederland maar lekker door. Ik kom bij jullie wel op vakantie kijken.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.