Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

Franse slimheid

Zeker in de uitgebreide Europese Unie van 27 lidstaten is het voor een land bijzonder lastig het debat te bepalen. Eigenlijk lukt dat alleen de grote landen.

En vaak dan nog in het halfjaartje dat zij voorzitter van de gemeenschap zijn. Ook dan blijkt die periode van zes maanden vaak te krap om werkelijk iets gedaan te krijgen.
Frankrijk, zeker onder de ’oude’ lidstaten dé voorvechter van ondersteunde landbouw, snapt dat en gaat tot actie over. Zo is Parijs een jaar lang voorzitter van Europa: eerst ter ondersteuning van Slovenië dat niet alle taken zelf kan uitvoeren en daarna – de tweede helft van 2008 – zelf. Landbouwminister Barnier gaat verder. Hij heeft al bondgenoten gevonden om zijn uitgebreide agenda gewicht te geven: grote ’landbouwlanden’ als Polen en Roemenië helpen graag mee. Ook zijn al allerlei debatten gepland en strijkt hij deze maand neer in Brussel.
Barnier – als oud-EU-commissaris gepokt en gemazeld in Brussel – wil namelijk niet alleen maar praten over de plannetjes van Fischer Boel. Zijn grote doel is in 2008 een debat te voeren over de toekomst (en het behoud) van het landbouwbeleid, dus na 2013. Wat Barnier betreft met behulp van vangnetten, en waarbij landbouw economisch wordt benaderd en niet verwaterd tot plattelandsontwikkeling. Frankrijk speelt het spel slim en zorgt dus voor de landbouw voor een spannend jaar. Al is de vraag of Parijs nog zo machtig is als zij zelf vaak denkt.

Foto

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Let op Frankrijk, ze blijven hun boeren ondersteunen onder het mom van leefbaarheid van het platteland, terwijl hier in Nederland de steun aan de landbouw in sneltreinvaart wordt afgebroken . Ik hoop dat LTO en NMV deze vorm van oneerlijke concurrentie aan de kaak willen stellen bij onze overheid. Dan kan ook duidelijk worden of onze overheid nog landbouw wenst in Nederland of dat men landbouw in Nederland als een gepasseerd station ziet.

  • no-profile-image

    gert

    en of dat ze in frankrijk slim zijn,nederland kreeg 162 natura 2000 gebieden toegewezen en frankrijk slechts 22. Nederland is weer roomser dan de paus en het braafste jongentje van de klas. De fransen zijn niet zo naief als de nederlanders.een hectare tarwe brengt meer op dan een hectare natuur

Of registreer je om te kunnen reageren.