Home

Achtergrond 8 reacties

'Frans verbod MON810 hypocriet'

Het Franse verbod op de transgene maissoort MON810 is dom en hypocriet.

Dat zegt de Belgische wetenschapper en autoriteit op het gebied van transgene organismen Marc Van Montagu. Volgens hem gaat het argument van de Franse regering dat transgene organismen een gevaar voor het milieu betekenen totaal niet op.

"Het tegendeel is waar. Het vereist minder pesticiden. De bacterie die voor MON810 gebruikt wordt, is heel gericht dodelijk voor een aantal vlinders, maar niet voor andere insecten."

Volgens de wetenschapper is er nooit enige aanwijzing geweest dat het gewas schadelijk zou zijn voor de gezondheid van dieren of mensen. Van Montagu gelooft dan ook dat de commotie over MON810 in Frankrijk vooral een politiek-economische discussie is.

"Door de multinationals zwart te maken, willen Greenpeace en andere milieuorganisaties links op hun hand krijgen." Greenpeace heeft het volgens hem zelfs gepresteerd dat elk land zijn eigen testen mag eisen en de resultaten van de testen in andere landen naast zich mag neerleggen.

Transgene teelten ontwikkelen wordt daardoor enorm duur. De vrijwaringsclausule die een aantal lidstaten inroepen, zal volgens Van Montagu tot absurde situaties leiden: "Vlees zal in Europa alsmaar duurder worden. Veevoeder kost hier nu al het drievoudige van in de Verenigde Staten. Door ook de invoer van transgeen maïs te verbieden, zal de prijs van het vlees nog meer stijgen. En wat is het gevolg? Er zal meer en meer vlees komen uit de Verenigde Staten en Argentinië van dieren die voer hebben gekregen met transgene bestanddelen."

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  door milieau en andere activisten komt er meer vlees uit z. amereika en daar uitbreiding van landbouw en ontbossing van regenwouden;;ja;;ja ;;die activisten weten het zo goed kijk naar het FAUNA beheer ;;nu het doden van duizende zwijnen herten zwanen en ganzen schuld doot die domme gansen;;min. LNV lopen die activisten nog na ook!!!??????

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  vlees mag best wel wat duurder worden , wat is daar nu verkeerd aan???

 • no-profile-image

  Han

  Of deze wetenschapper wel of niet onafhankelijk is laat ik in het midden. Ik weet alleen dat we nu geen negatieve gevolgen ondervinden van de GGO 's maar op termijn weet niemand. Kijk bv naar de asbest problemen. Toen asbest "in" was en iedereen blij met dit goedkope en veilige brandwerende materiaal werd het gepromoot door ieder zichzelf respecterende bouwkundige. Nu een halve eeuw later is een klein vlokje asbest genoeg om de hele wereldte hullen in maanmanpkakken met drukflessen. Asbest bleek op termijn kanker te veroorzaken. Wie zegt me niet dat we met de gemanupuleerde gewassen ook niet het paartd van troje binnen halen! Vergeet niet dat de bacterie diein de plantencel is gebracht door de hele plant insecticide produceert en dit doet totdat de plant afsterft. Veiligheids termijn niet aanwezig en gericht bestrijden van het insect ook al niet. Het gevaar op missers is dus duidelijk aanwezig, Echter nooit onderzocht in de praktijk, daarvoor zijn proeven te kleinschalig. Ik denk eventueel aan honing of pollen consumerende insecten

 • no-profile-image

  smeenk

  Wat maakt het interessant voor een akkerbouwer om transgene mais te telen als hij voor transgene mais 130€/ton betaald krijgt en voor gewone mais 220€/ton. Zelfs minder bestrijdingsmiddelen en een iets hoger tonnage per ha maken dat verschil in opbrengst niet goed. Ik vind het vreemd als boeren belangenbehartigers transgene mais verdedigen. Zouden ze misschien ook andere belangen behartigen ? (zaaizaad firma's, etc.)

 • no-profile-image

  Paul

  Is deze onderzoeker wel onafhankelijk ??

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  juist, ook in Belgie spreekt de boerenbond over het toelaten van transgene gewassen, met als motivatie , een lagere voederprijs.
  goed voor de vleesindustrie, mischien ,
  maar zou je van een landbouworganisatie niet eerder verwachten dat ze hogere prijzen vlees en graanprijzen nastreven...?

 • no-profile-image

  henk marmelstein

  Helemaal mee eens. Het lijkt erop alsof er contsant een dam opgeworpen wordt tegen gestructureerde vooruitgang in efficiente productie van landbouwgewassen op grond van ongefundeerde angsten en politieke motieven. Europa moet eens serieus gaan kijken naar de rest van wereld, waar transgene gewassen reed nu enorm veel bepsaren op insecticiden en fungiciden en herbiciden. Laten die 'groene'opiniemakers daar een de voordelen van benoemen, ook gezien de besparing op olie, waaruit deze bestrijdingmiddelen worden gemaakt en de besparing aan olie door verminderde trekker bewegingen en vliegtuigbespuitingen.

 • agratax2

  Onlangs heeft een Amerikaanse professor aangetoond dat door 'overmatig' gebruik van Glyfosaat (RoundUp Ready werkt dat in de hand) metalen in de bodem sjeleren en daardoor voor de planten niet meer opneembaar zijn. Hierdoor kunnen de opbrengsten dalen en / of de planten van samenstelling wijzigen waardoor er voedingsstoffen ontbreken in hun oogstproduct. Voor de consument een bedreiging van zijn gezondheid en voor de fabrikant een nieuwe handel in additieven. Voor de consument (burger en dierhouderij) een kosten post die we niet mogen verwaarlozen. Is het ons als landbouw waard om dit risico te lopen als proefkonijn van Monsanto? Gelukkig is er één regering in Europa zo wijs om zijn boeren en burgers niet aan dit experiment bloot te stellen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.