Home

Achtergrond

Frans CGB: bieten buiten quota telen is onrendabel

Voor de Franse bietentelers is het in de campagne 2008-2009 nauwelijks interessant suikerbieten buiten de quota te telen.

De fabrieken zijn niet bereid voldoende neer te tellen en dan is het voor de telers interessanter om op graan over te stappen. De organisatie van Franse bietentelers CGB berekent dat bieten buiten het quotum minstens 22 euro per ton moeten opleveren om op te wegen tegen de hoge graanprijzen. De Franse suikerfabrieken komen tot nu toe echter met prijzen tussen de 16 en 21 ton voor deze bieten.

De grote coöperaties, waaronder marktleider Tereos, hebben hun prijzen nog niet bekend gemaakt. "Bij een lagere prijs is het beter om het areaal aan te passen en alleen quota-bieten te produceren en daarnaast op andere gewassen over te stappen", aldus de CGB (Confédération Générale des planteurs de Betteraves).

De meeste telers hebben volgens de organisatie over de afgelopen oogst voor deze bieten al aanzienlijke verliezen geleden door de lage prijzen die de suikerfabrieken eenzijdig en zonder enige discussie hebben vastgesteld.

"Het is waar dat het over de voorbije jaren moeilijk was de sterke prijsstijging voor graan te voorzien. Maar met graan op een prijsniveau dat dit jaar op peil zal blijven en gezien de zwakheid van de EU-prijzen voor de suikerfabrikanten voor bieten buiten de quota, biedt het opnieuw zaaien van dergelijke bieten de telers geen enkel economisch belang. Ze zouden daarmee in 2008 opnieuw geld verliezen", voorspelt de organisatie van Franse suikerbietentelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.