Home

Achtergrond 177 x bekeken

Fondsen pakken samen toename welvaartsziekten aan

De Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting slaan de handen ineen om het aantal mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten drastisch terug te dringen.

Dat hebben zij vandaag bekendgemaakt. De fondsen maken zich grote zorgen over de trends in leefstijl die het ontstaan van de drie ziekten aanwakkeren. Met een financiële injectie van 3 miljoen euro en een team, samengesteld uit medewerkers van de drie organisaties, starten zij het preventieprogramma LekkerLangLeven.

De fondsen willen mensen met een verhoogd risico vroeger opsporen en behandelen. Hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten hebben dezelfde risicofactoren, komen vaak in samenhang voor en kunnen daarom het best gezamenlijk worden aangepakt.

Naast gezamenlijke lobby, onderzoek, voorlichting en bewustwording werken de drie organisaties samen met professionals in de gezondheidszorg, zoals huisartsen en bedrijfsartsen, aan een 'Standaard' voor een gezondheidscheck van de drie ziekten. Deze Standaard kan breed worden toegepast in de reguliere zorg.

Volgens de fondsen leven Nederlandse steeds ongezonder. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het aantal chronisch zieke mensen snel stijgt en de gemiddelde leeftijd steeds lager ligt. 90 Procent van de volwassenen eet te veel verzadigde vetzuren en driekwart haalt de norm voor groente en fruit niet. De helft van de volwassenen is te zwaar en beweegt te weinig. Het aantal mensen dat rookt stijgt weer en 10 procent drinkt te veel.

De drie organisaties vrezen dat deze trends in de toekomst zorgen voor een ontoelaatbare toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten. Zij willen met het preventieprogramma LekkerLangLeven bij burgers, professionals en de overheid aandacht vragen voor het grote maatschappelijke probleem van de ongezonde leefstijl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.