Home

Achtergrond

'Filevrije dag op 9 oktober'

Een doordeweekse herfstdag zonder files op de snelwegen. Dat droombeeld willen de ANWB, de Rabobank, de Nederlandse Spoorwegen en een reeks andere bedrijven en instellingen op donderdag 9 oktober veranderen in realiteit.

"Ik weet niet of het gaat lukken, maar we gaan het met z'n allen proberen'', zei ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom vandaag. "Het belangrijkste doel is dat we een keer stil staan bij onze keuzes als het gaat om mobiliteit. Het is niet altijd noodzakelijk om de auto te pakken en in de spits te gaan rijden. Als 10 procent de auto een dagje laat staan, heeft dat al een enorm effect''.

Van Woerkom gaf dinsdag tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag nog geen details over de filevrije dag. Begin maart maken de deelnemende ondernemingen en instellingen bekend hoe ze de auto's op 9 oktober van de weg denken te krijgen.

De filevrije dag maakt onderdeel uit van de campagne Slimmer Mobiel, een van de drie campagnes die de ANWB dit jaar voert. Het kabinet zet volgens de ANWB terecht vooral in op meer wegen, beter openbaar vervoer en belastingprikkels om een verkeersinfarct te voorkomen.

Snelle resultaten mogen echter niet verwacht worden. "Zelfs het meest daadkrachtige kabinet kan er niet voor zorgen dat zo'n weg of spoor morgen klaar is'', aldus Van Woerkom. Hij verwacht meer heil van flexwerken, betere aansluitingen van openbaar vervoer op andere manieren van transport (P+R-terreinen) en afspraken tussen vakbonden en werkgevers over kilometerreductie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.