Home

Achtergrond 172 x bekeken

Filedruk opnieuw gestegen

De filedruk, de lengte maal de duur van de files, is in 2007 met 10,6 procent gestegen ten opzichte van 2006. Sinds 2002 steeg de filedruk met 40 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID).

De filedruk nam vooral in de avondspits toe en is verantwoordelijk voor 75 procent van de totale filegroei. "De avondspits begint eerder, duurt langer en is intenser'', aldus een woordvoerder.
Het aantal uren dat verloren gaat door een file schat de dienst op 72 miljoen. Hierdoor is de maatschappelijke (directe) schade voor het eerst meer dan 1 miljard euro.

Het grootste knelpunt in 2007 was, net zoals een jaar eerder, de Brug over de Oude Rijn bij Zoeterwoude-Rijndijk op de A4. Hoewel de filedruk hier met 13,3 procent afnam, blijft de file het verkeer parten spelen.
Net als in 2006 staat de Coentunnel op de binnenring van de A10 op de tweede plaats van de knelpunten top vijftig. "De daar ingestelde 80-kilometer zone lijkt op de langere termijn weinig te helpen voor dit knelpunt in de avondspits'', aldus de VID.

De top drie wordt afgesloten met het traject op de A2 tussen Utrecht en Den Bosch. Tussen de knooppunten Oudenrijn en Hintham nam de filedruk met 40 procent toe. Vorig jaar stond dit fileknelpunt met als koplocatie Culemborg nog op de twaalfde plaats.
In januari, mei en juni was het flink drukker dan in dezelfde maanden in 2006. Volgens de dienst kan dit te maken hebben met de vele neerslag in die maanden. Ook in april en februari was het veel drukker, maar in die maanden viel er niet meer neerslag dan in 2006. In juli en augustus was het vrijwel even druk op de weg als een jaar eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.