Home

Achtergrond 191 x bekeken 2 reacties

Extra uitkoop bij de Peel noodzakelijk

Aan de natuurdoelstellingen voor de Peel is alleen te voldoen als veebedrijven worden opgekocht.

Dat zegt voorzitter Servaes Huys van een adviesgroep in een interview in Boerderij dat morgen verschijnt. Huys' adviesgroep is eind vorig jaar vastgelopen bij het maken van een beheerplan voor de Natura2000-gebieden Groote Peel en Deurnsche- en Mariapeel, vertelt Huys in het interview.

De natuurdoelen in het plan eisen dat de ammoniakdepositie zo sterk worden gereduceerd dat veebedrijven tot op 30 km van de Peel op slot moeten. "Daar konden we niets mee’", zegt Huys. De adviesgroep kwam vervolgens tot de conclusie dat bedrijfsontwikkeling bij de Peel mogelijk moet blijven. Dat kan alleen als een aantal bedrijven, met name melkveebedrijven, wordt uitgekocht. Huys vindt dat dit tegen de onteigeningswaarde moet. Daar moeten nieuwe fondsen voor komen.

Uit het artikel in Boerderij, waarvan het interview deel uitmaakt, blijkt ook dat Nederland veel meer natuurdoelen in de beheerplannen voor Naturagebied hebben opgenomen dan Brusselse richtlijnen voorschrijven. Er is sprake van "wensnatuur".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kubelink

  INCA consult? Even google-en want daar wil ik wel eens meer van weten . . . Oké, het betekent dus "International Nature Conservation & Agriculture" oftewel een juridisch adviesbureau voor "Internationaal Natuur Behoud en Landbouw". Lijkt me dus op zich helemaal niks mis mee, zo'n organisatie die zich (gezien de naam) inzet voor zowel natuur als landbouw. Of zoals ze zichzelf noemt: "een onafhankelijke adviseur op het gebied van natuurbescherming" (huh, geen "landbouw" meer???). Het is wel wat jammer dat er op hun website nergens vermeldt staat waar zij als onafhankelijk adviseur nou precies voor staat, als het gaat om de harmonie tussen natuur en landbouw. Dat zou je van een bureau met zo'n nobel klinkende naam toch wel mogen verwachten. Even wat verder google-en naar het adres van INCA en de twee mensen (werknemers/eigenaren?) die de rapporten hebben geschreven. Hé, kom ik toch zomaar 3 verschillende instanties tegen op hetzelfde adres. Naast INCA ook ene "Buttikofer stichting" en de "Vereniging Exotische Huisdieren". Huhhh? Een instantie voor internationaal natuurbehoud en twee instanties voor exotische (huis-)dieren en op één en hetzelfde adres? Dat is buitengewoon merkwaardig, want als je je met exotische huisdieren bezighoudt, dan draag je onovermijdelijk bij aan het instandhouden (of zelfs vergroten) van de vraag naar exotische dieren. Daarmee draag je dus eveneens bij aan de vraag naar bedreigde diersoorten en de handel daarin. Niks natuurbehoud? Dat gegeven is voor instanties die zich inzetten voor "internationaal natuurbehoud" normaal gezien basiskennis. Dan zal het vast wel toeval zijn dat ze op één adres staan, niet? Hé kijk, bij die Vereniging Exotische Huisdieren staat ook een telefoonnummer. Even google-en: twee hits. De eerste link, daar heb ik net het nummer van geplukt. Dus de tweede is interessant. Verrek, het is dus toch hetzelfde nummer als van die persoon van INCA. Als je dus graag een exotisch huisdier wilt kopen kun je dus blijkbaar bij dezelfde persoon terecht die werkt voor een (zogenaamde) instantie voor internationaal natuurbehoud. Nu komt de aap uit de mouw! Of . . . euh . . . nee, liever niet! Laat die aapjes liever waar ze horen: in de natuur i.p.v. in een mouw of een kooitje. INCA: "Een onafhankelijke adviseur op het gebied van natuurbescherming"????? Ze hebben nu minimaal alle schijn tegen.

 • no-profile-image

  brus

  Gelukkig komen ze op meer plaatsen in Nederland erachter dat Nederland zich roomser gedraagt dan de paus. Op zich is dit niet erg, ware het niet dat men zich bij Natura 2000 altijd achter Brussel heeft verscholen. Nu blijkt wat velen al jaren dachten. De lat wordt behoorlijk hoger gelegd. Voor meer informatie omtrent 'wensnatuur' zou je eens op bijgaande site moeten kijken.

  (http://www.incaconsult.com/).

Of registreer je om te kunnen reageren.