Home

Achtergrond 195 x bekeken 1 reactie

'Extra residu-eis gevaarlijk voor teelt en handel'

Teelt en handel in groente en fruit lopen bij aangescherpte eisen voor residu een minstens net zo groot gevaar op overschrijding en negatieve publiciteit.

Die waarschuwing geeft Marc Jansen, verantwoordelijk voor consument en kwaliteit bij supermarktkoepel CBL.

Hij reageert daarmee op een brief van FrugiVenta dat supermarkten oproept tot overleg over fasering van een aangescherpte brede inkoopnorm boven de wettelijke niveaus (mrl).

Jansen: "Alle telers moeten goed nadenken of ze een verscherping van de residu-eis willen. Stel dat deze norm gaat naar 50 procent van de mrl en er is een partij waar 60 procent op wordt aangetroffen. Dan wordt je toch nog als gifmenger afgeschilderd door de milieuorganisatie." Bovendien denkt Jansen dat met een dergelijke teeltwijze relatief sterke middelen ingezet moeten worden bij problemen. En dat kan juist weer tot overschreiding van de leveringsnorm leiden.

Milieudefensie zegt in een reactie dat CBL te argwanend is. "We zouden het toejuichen als groente en fruit schoner wordt. We zullen dan bij kleine overschrijdingen niet zo hard op tamtam slaan als nu. We zijn positief over wat ketens als Lidl, Aldi en Super de Boer proberen te doen", zegt projectleider Wouter van Eck van Milieudefensie. Hij is nog in overleg met meerdere ketens die eveneens een strengere norm voorbereiden, stelt hij.

Dinsdag vond in Leidschendam een werkgroepoverleg plaats tussen de Nederlandse supermarkten. Volgens Jansen is het onderwerp besproken, maar over de uitkomst wil hij alleen kwijt dat er een vorm van overeenstemming is. Volgende week zal de stuurgroep mogelijk een besluit nemen over een al dan niet geharmoniseerde norm, waar de teelt en handel naar streeft.

Milieudefensie is niet uitgenodigd voor overleg met de handel en supermarkten, stelt Van Eck.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ron de Greeff

  betreft MRL discussie

  Juist nu nationaal in in EU verband er eenduidigheid lijkt te gaan ontstaan inzake de wettelijke MRL waarden menen marktpartijen alweer verder te moeten gaan "eigen" normen te moeten stellen. Onbegrijpelijk en jammer.
  Laten we nu eerst eens zorgen dat alle producten voldoen aan de wettelijke normen. Dan is de voedselveilgheid in het belang van de consument het beste geborgd. Deze normen zijn na jaren onderzoek/overleg tot stand gekomen en wettelijk vastgelegd, daar wordt dan door de bevoegde instanties op gecontroleerd zodat iedereen weet bij welk product/herkomst er een probleem is. Dat moet dan strikt aangepakt worden (leverstop, recall etc.).
  Als deze lijn een aantal jaren wordt gevolgd en door alle partijen wordt toegepast en wordt gecontroleerd is de voedselveiligheid prima geregeld en ook nog binnen een wettelijk kader.

Of registreer je om te kunnen reageren.