Home

Achtergrond

Exporteurs zien afzet slinken door goedkoper pond

De Nederlandse exporteurs vrezen een geringere afzet in Engeland als gevolg van de lage koers van het Britse pond.

Volgens een grote champignonexporteur moeten exporteurs de prijs in ponden zo verhogen dat kopers afhaken. "We hebben het vermoeden dat de britten zoeken naar alternatieven in eigen land of Noord-Ierland." Friesland Foods ziet zich ook genoodzaakt de prijzen te verhogen van kaas bestemd voor de Engelse markt.

Vleesconcern Vion voorziet een negatief effect van de koersdaling op de verkoop van bacon. "De Britten kunnen het pond maar één keer uitgeven", zegt Marc van der Lee, directeur communicatie. "Er zijn al meer signalen voor een daling in bestedingen. De retail verkocht rond de kerst ook al minder dan de prognose. De duurdere euro zal absoluut een negatief effect hebben. Dit krijgt de komende weken zijn beslag. Hoeveel? Dat is nog niet te zeggen."

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.