Home

Achtergrond

Europese vakbond bepleit CO2-importtax

De Europese Commissie moet dringend een importheffing voorstellen op staal, cement en chemicaliën, vindt de Europese vakbond ETUC.

Anders vertrekt nog meer zware industrie naar vervuilende landen buiten de EU, met vele ontslagen als gevolg. Industrie in Europa heeft een concurrentienadeel omdat ze emissierechten moeten kopen. Veel andere gebieden in de wereld hebben zo'n systeem niet, benadrukte secretaris-generaal John Monks van de ETUC dinsdag in Brussel.

"Onaanvaardbaar dat de Europese Commissie volgende week voorstellen doet voor klimaat- en milieumaatregelen, zonder rekening te houden met werknemers in de zware industrie'', De ETUC vertegenwoordigt 82 vakbonden ofwel zestig miljoen werknemers.

Het idee voor een CO2-importtaks kreeg vooralsnog geen steun in de Europese Commissie. Het ontbreekt althans in de laatste versie van de voorstellen, die volgende week woensdag uitkomen. De ETUC rekent nu op EU-landen zoals Frankrijk, dat wel voorstander is. Dit najaar moet een besluit vallen, notabene wanneer Frankrijk EU-voorzitter is.

De CO2-importtaks past volgens de ETUC prima in de regels voor de wereldhandelsorganisatie WTO. "Er is geen specifiek artikel hierover in de WTO-verdragen. En recent was er een arrest dat klimaat een reden mag zijn voor handelsbeperkingen'', aldus een deskundige bij de ETUC.

De heffing kan volgens ETUC-topman Monks een goed voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. "De EU is nog steeds een derde van de wereldeconomie, groter dan de VS. Als de EU een standaard zet, dan kan dat de standaard worden voor de hele wereld''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.