Home

Achtergrond 270 x bekeken 3 reacties

Erwinia-bacterie zet imago pootgoedsector onder druk

Het imago van het Nederlandse pootgoed staat onder druk als gevolg van besmetting met de bacterieziekte Erwinia.

Dat constateert de keuringsdienst NAK. Erwinia’s zijn bacteriën die de ziekten zwartbenigheid en stengelnatrot veroorzaken. In 2007 is ruim 20 procent van het areaal pootgoed in klasse verlaagd omdat het besmet was met deze micro-organismen.

De NAK maakt zich zorgen over de situatie. "Vanuit binnen- en buitenland krijgt het Nederlands pootgoed steeds meer commentaar op de kwaliteit", zegt Henk van de Haar, specialist keuringsbeleid van de NAK.

Vroeger had de Nederlandse pootaardappelsector een voorsprong omdat de kwaliteit van het pootgoed goed was. "Nu hebben andere landen op het gebied van Erwinia’s zeker geen achterstand meer. Nederland heeft een gedeukt imago en dat moet opgevijzeld worden."

De NAK heeft geconstateerd dat de maatregelen, die tot nu toe in de Nederlandse pootaardappelsector zijn genomen, onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. Daarom komt de keuringsdienst volgende week met voorstellen om de problemen grondiger aan te pakken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  Afgelopen groeiseizoen was er een met erg veel neerslag gecombineerd met een slechte structuur.Daardoor is de kans op zwakkere planten groter en dus ook meer kans op bacterieziek.
  Vraag;1 op 5 telers,die hadden geen last van zwartpoot of stengelnatrot?????????
  En dan nog wat.Stammentelers die nieuw uitgangsmateriaal kopen om dat hun eigen besmet is maar dat wel in de handel gebracht word.Ervaring leert dat veel problemen aangekocht worden.

 • no-profile-image

  bintje koper

  Direct stoppen met vitrovermeerdering en weer overschakelen op het oude vertrouwde stamselectie. Stamselectiebedrijven niet meer dan 10 a 15 ha pootaardappelen zodat er tijd is om met de hand te rooien. Pootgoedbedrijven met 50 a 60 ha pootgoed (moeten) telen als consumptie, anders kom je niet door je areaal heen, zowel met selectie als verwerking. Ik merk het zelf ook als groeiende pootgoedteler (35 ha) dat je niet meer die aandacht aan je aardappelen kunt besteden als toen ik 10 ha had.

 • no-profile-image

  ABALO

  Kies resoluut voor 1 op 4 i.p.v. 1 op 3.
  Hoe langer jullie kortzichtig vasthouden aan 1 op 3 ,hoe groter de problemen worden

Of registreer je om te kunnen reageren.