Home

Achtergrond 396 x bekeken 36 reacties

'Emotie wint van verstand in discussie drukjacht'

Het ontbreekt de Tweede Kamer aan politieke moed om een bestuurlijk verantwoord besluit te nemen over de jacht op wilde zwijnen op de Veluwe.

Dat vindt de Nunspeetse wethouder Nico Schipper (Natuur). Volgens Schipper laten de Haagse politici zich in deze gevoelige discussie tot nu toe vooral leiden door emoties.

"In de discussie over de drukjacht lijkt het welzijn van dieren boven de veiligheid van mensen te gaan. Emotie wint het van verstand. Het gaat vooral over de oorzaken van de grote populatie en het aanwijzen van schuldigen. Dat is van belang voor de langere termijn, maar mag er niet toe leiden dat het acute probleem wordt genegeerd en niet wordt opgelost'', waarschuwt Schipper.

Volgens hem is de omstreden drukjacht het hele komende jachtseizoen, vanaf 1 juli, nodig omdat er eind 2008 anders wel 10.000 wilde zwijnen rondlopen op de Veluwe. Schipper wijst erop dat Nunspeet destijds als eerste gemeente de drukjacht verbood, maar nu een uitzondering op dat verbod wil.

Op de Veluwe leven naar schatting tussen de 4000 en 6000 wilde zwijnen, terwijl 800 als het optimale aantal wordt beschouwd. Het aantal aanrijdingen met de dieren verdubbelde in 2007 tot bijna 600, een veertigtal particulieren en bedrijven meldden schade en enkele wandelaars repten van een aanval door zwijnen, somt de wethouder op.

De provincie Gelderland buigt zich vandaag over de bezwaren van de Faunabescherming tegen het eenmalig toestaan van de verboden drukjacht. Volgens Schipper is de drukjacht echter nodig. "Door alle procedures lijkt het uitgesloten dat er dit seizoen nog sprake kan zijn van drukjacht. Helaas, want het lijkt het enige effectieve instrument om het aantal zwijnen op korte termijn drastisch terug te brengen. Het jachtseizoen 2007-2008 is 24 maart voorbij. Het beoogde afschot wordt niet gehaald, er worden nu slechts vijf wilde zwijnen per nacht afgeschoten. Uiteindelijk betekent dat grote risico's voor de verkeersveiligheid.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  G.peters

  De Politiek durft toch geen JA te zeggen tegen een drukjacht,want dat kost weer stemmen bij de volgende verkiezingen.Het zijn allemaal JA knikkers,behalve GEERTen RITA.En als die samen met een NIEUWE partij komen,dan kan,en moet het anders worden binnen Nederland.Regeren is vooruit zien,maar dit mag NIET van het MILIEU-en de DIERENMAFFIA.Allen een binnenlandse oorlog kan hieraan iets veranderen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Ha, ha, ha. Hoe is het toch mogelijk dat mensen vinden dat Nederland te klein is voor wilde dieren. Als een dier zich hier thuisvoelt komt ie vanzelf ons land binnen, zoals dat bij ons in Twente met wilde zwijnen en zeer sporadisch met een edelhert gebeurt. Ik zie het al gebeuren een hert dat hier de grens overstapt en zich ineens gaat afvragen of ie hiermee wel loyaal is aan zijn Heimat. Kom zeg, die beesten kennen geen grenzen. Die zijn er dus ook niet. Een grens is een bestuurlijke entiteit oftewel een menselijk verzinsel. Een streepje op een landkaart. Die beesten maken zelf wel uit of ons land te klein is voor hen om in rond te wandelen. Het probleem ligt gewoon bij onszelf. Ons land zit gewoon vol met angsthazen. Niemand wil hier nog met wilde dieren leven, omdat we gewoon bang voor ze zijn. We weten niet meer hoe het is om met ze samen te leven dus willen we niets meer met ze te maken hebben. Collectieve xenofobie heet zoiets. In Duitsland liepen er enkele jaren geleden een paar wolven uit Polen het land binnen en iedereen schreeuwde gelijk moord en brand over Roodkapje-risico's. De jagers voorop. Terwijl er uit Oost-Europa, waar de wolf eigenlijk nooit is weggeweest, geen enkel noemenswaardig incident bekend is. Wij moeten ons eens de vraag gaan stellen waarom wij andere landen nog langer verplichten hun wild te beschermen (olifanten in afrika en tijgers in Azië) terwijl we zelf elk zwijn dat onze grens oversteekt genadeloos afknallen (nulstand in Overijssel). En niks van dat geneuzel dat het hier 'vol' is. Ga eens kijken waar je in India overal wild tegenkomt en hoeveel mensen daar wonen. Of kijk eens in Calgary, een stad van bijna een miljoen inwoners waar beren via de Bow river zo de stad in wandelen. Ook daar zijn vrijwel geen incidenten, omdat mensen rekening met ze houden en ook er vooral ook mee WILLEN houden. Als de hele wereld onze Nederlandse mentaliteit zou hebben en overal de zogenaamd 'gevaarlijke' dieren vogelvrij worden verklaard, dan gaat het ecosysteem een gigantische klap krijgen. Daarbij zou zonder twijfel de voedselvoorziening van mens en dier acuut gevaar lopen doordat andere dieren vrij spel krijgen (bijvoorbeeld ratten). Ik vrees dat wij als afhankelijke westerse mensenpopulatie in zo'n geval het einde van de eeuw niet meer meemaken. Alleen degenen die nog in de natuur kunnen overleven hebben dan nog een heel klein kansje.

 • no-profile-image

  g.wels

  Het is jammer dat deze discussie met de botte bijl wordt gevoerd.
  Om de natuur zijn gang te laten gaan in nederland is een gepasseerd station, hiervoor hebben we al te veel ingegrepen in hun leefomgeving.Ook onze marianne vrienden hebben hun steentje hier aan bijgedragen.En voor wat de jagers betreft; ook hier heb je goede en "slechte" En de goeien lijden altijd onder de slechte!Hopelijk gebruiken beide partijen hun verstand en komen ze tot de juiste oplossing.Dat zal in dit geval gewoon de drukjacht zijn, eventueel uitgevoerd door jagers uit een ander gebied zodat de jagers op de veluwe niet "beloond" worden voor hun voergedrag(mocht dat van invloed zijn).
  en O ja, ik ben zelf ook jager

 • no-profile-image

  Rianne

  ik word echt moe van deze discussie, het is zelfs absurt dat er een discussie is! iedereen heeft biologie gehad, er bestaat een keten, elk beestje of plantje wordt weer opgegeten door de andere. aan het einde is er een carnivoor die bv een zwijn opeet. als er te weinig zwijnen zijn, neemt het aantal carnivoren af.

  wat als er nou geen carnivoren zijn??? en wel genoeg eten voor de zwijnen???
  goed zo, dan krijg je een overschot! en aangezien het niet meer kan om wolfen e.d. los te laten in Nederland, moet iemand anders de carnivoor spelen, bv de jager.

  waarom zo moeilijk allemaal? het is de natuur mensen.. dus laat die jagers maar lekker hun werk doen en de verhouding in de natuur weer op orde brengen. en stop a.u.b. de discussie, die is toch zinloos!

 • no-profile-image

  Kubelink

  Voor mensen die nu eindelijk eens willen weten hoe de vork precies in de steel zit, kijk op: http://www.faunabescherming.nl/interim/PleidooiGsGld080108Concept.doc
  Dit maakt gelijk duidelijk hoe "ondeskundig" en "onwetend" deze "milieugroepen" wel niet zijn. Gelukkig is de rechtspraak in Nederland niet meer zoals die in de middeleeuwen. De milieugroepen en de jagers zelf maken het de rechter dus ook niet moeilijk. De eerste leveren de bewijzen de tweede kunnen er vervolgens niets tegen inbrengen.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Och, och, och, wie geen helder tegenargument kan verzinnen vervalt al weer snel in het ongefundeerd uitkafferen van milieumensen en het ridiculiseren van een probleem dat de samenleving behoorlijk bezighoud (waarom is het anders zoveel in het nieuws en waarom wordt er anders zoveel op die nieuwsberichten gereageerd). Over immoreel gesproken. Nee, jij bent de 'held' van de samenleving. Naast Buitenstaander ook nog een slapjanus!

 • no-profile-image

  geert

  Beste mensen, ik heb geen verstand van jacht dus kan ik niet oordelen of drukjacht wel of geen goede methode is. Als er zoveel zwijnen blijven rondlopen op de Veluwe dan zal dat ongetwijfeld tot verkeersdoden en chaos leiden op de A50 en andere wegen in die buurt. Het is niet leuk als daar doden bij gaan vallen maar toch is dat iets waar het spreekwoord "als het kalf verdronken is dempe men de put" voor zal gaan gelden.
  Misschien is het een optie om een paar zwijnen te vangen en los te laten op het BD-bedrijf van de relatie van Marianne Thieme, dan kan hij enige massage uitvoeren op de publieke opinie!!!!!!!

 • no-profile-image

  Dekkers

  Ondanks de zinloze discussie over dit onderwerp blijft de stelling dat jagers doden om het genot van het schot. Dat staat buiten kijf. dat hun axctiviteiten toch verantwoord moeten overkomen, daarvoor is de term "wildbeheer|" uitgevonden. Volstrekte onzin. Met een geweer kun je niet beheren. Deze dingen zijn bedoeld om te doden. Met het doodmaken van in het wild levende dieren, onstaan gaten in de ecologie. En deze term wordt door boeren geschuwd. Onbegrijpelijk. Juist zij dienen te weten dat de natuur een keten is, waar je niet dient in te grijpen. Maar nogmaals het is allemaal zo polariserend, dat "tot elkaar komen een utopie is". Toch zal de maatschappij uiteindelijk kiezen voor een jachtvrij Nederland en slechts in sporadische gevallen deskundigen (dus geen jagers) vakkundig laten ingrijpen. En zo hoort het. Het zou al moeten beginnen bij het niet meer verpachten van gronden bestemd voor de "plezierjacht".

 • no-profile-image

  jan

  Opzouten met die linkse geitenwollensokken kliek.Het word tijd dat er nuchter word doorgepakt en de gebieden op een korrekte wijze worden beheerd.Het is tenslotte gemaakte natuur en van een natuurlijk evenwicht zal in nederland nooit sprake zijn.Je zult dus altijd gepast moeten bijsturen.

 • no-profile-image

  niet lullen

  Jullie zijn mede verantwoordelijk als er een verkeersdode valt door een wild zwijn, heren hertogs en vaasen.

 • no-profile-image

  bianca

  Ja prima maar zodra wild voor schade gaat zorgen dient hier iets aan gedaan te worden!Mijn taalgebruik Hihi,gelukkig ging het artikel niet over ambtenaren...

 • no-profile-image

  buitenstaander

  Bij ons hier wordt al 3 jaar achtereen niet meer op kleinwild gejaagd.
  Er zit hier werkelijk waar helemaal niets meer. Geen haas, geen fazant, geen eend enz., Weidevogels? gene ene meer, niks. Kraaien, Roeken, Kauwen, Spreeuwen? de hemel wordt soms verduisterd.
  Het enige wat hier wekelijks kapot wordt geschoten zijn VOSSEN. Iedere keer denken ze het onder controle te hebben en dan horen we ze 's-nacht weer keffen. Een verloren zaak. Geef aub niet de jagers de schuld (ik ben een burger woonachtig in buitengebied en jaag zelf niet) Het is gewoon verkeerd beleid van de overheid onder druk van alle ondeskundige faunatoestanden onder druk van een hele hoop nog meer ondeskundige, onwetende mileugroepen, activisten, schreeuwers en wat dies meer zij. Hoe het ook zij, het gaat hierop faunagebied gewoon verkeerd.

 • no-profile-image

  Dekkers

  Jonge weidevogels opvreten door vossen. Is dat de schuld van jagers? Ja Bianca, dat is mede de schuld van jagers. Als de jagers van de konijnen, hazen, fazanten afblijven blijft er veel voedsel over voor de vos. Dan zijn weidevogels een veel minder deel van het prooiwild. Heel eenvoudig. Niet jagen en de natuur regelt zichzelf. Niets aan doen.
  PS., je taalgebruik mag wel iets minder. Zoiets leer je toch niet op de jachtcursus!!!!

 • no-profile-image

  Kubelink

  "Ondeskundig" en "onwetend" zeg je? En dat zegt een 'Buitenstaander'? Ha, ha, ha. Het niveau wordt steeds bedenkelijker.

 • no-profile-image

  natuurvriend

  ik ben het helemaal eens om te dieren niet af te schieten. Iedereen spreekt er schande van als er natuurgebieden verdwijnen ergens te wereld, mensen in Afrika hebben honger maar ojee ze mogen geen wilde beesten schieten want dan kunnen WIJ niet meer op safari. Wees blij dat er eindelijk weer eens een paar beesten lopen. Misschien is het wel leuk om juist een aantal afgeslachte soorten terug te brengen in onze natuurgebieden.
  Dat kan weer niet want "je moet de natuur zijn gang laten gaan", kortom laat ze lekker lopen die beesten.....

 • no-profile-image

  vraagje: worden er op de veluwe en omgeving al safari's georganiseerd?

 • no-profile-image

  schieten die

  Niet lullen, maar schieten !!

 • no-profile-image

  Reint Tienstra

  ik zou zeggen gewoon een jaar niet schieten en dan de fauna bescherming voor de schade op laten draaien, dan wil ik wel eens zien wie het hardst schreeuwt, fauna beheer of het varken of de burgers.

 • no-profile-image

  Hertogs

  Hr. Vaassen heeft gelijk. (8 jan. 10.54 uur) Jagen op wilde zwijnen is niet aan de orde. Jagers hebben dmv bijvoeren dit probleem zelf gecreerd. Zij dienen hiervoor berecht te worden. Zal, als het aan de faunabescherming ligt, ook wel gebeuren. Zo hoort dat als je een natuurcrimineel gedrag vertoont. Heeft niets met emotie, zie hoofd artikel, te maken. Jagers willen zich verschuilen achter een door hen zelf gemaakt probleem. Heeft ook niets te maken met geitenwollen sokken, of linkse kliek. Het heeft te maken met respect voor wecologische processen, die BEWUST elke keer door jagers worden geschonden. Jacht in Nederland dient dan ook volledig verboden te worden. Dus Hr. Vaassen: mijn complimenten voor Uw visie.

 • no-profile-image

  SCHAAMT U!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Er zijn zoveel mensen op deze aarde die worden bedreigt en GEDOOD DOOR OORLOG EN HONGERSNOOD en dan durft men hier te spreken over het BELANG van??????????
  Schaamt U ALLEN !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  In nederland kun je de natuur zijn gang niet laten gaan, want daar is Nederland gewoon veel te klein voor.
  Dan moet je naar de oostbloklanden gaan, daar is ruimte zat.
  Alleen de beleidsmakers denken dat de Natuur zijn gang kan gaan, maar die mensen zitten achter het bureau mooie dingen te bedenken. het zijn geen praktijkmensen.
  Je kunt een heleboel over boeren zeggen, maar 1 ding is zeker. Dit zijn en blijven de beste praktijkmensen van de Natuur!

 • no-profile-image

  het was een retorische vraag hoor.

 • no-profile-image

  niet lullen

  Heren hertogs en vaasen, jullie zijn wel degelijk mede verantwoordelijk voor eventuele ernstige ongelukken met zwijnen. Terwijl jullie nog bezig zijn met het zeer onterecht beschuldigen van de jagers en bij hun dan ook de schuld proberen neer te leggen, gaan de echte natuurkenners aan de gang om een oplossing te vinden voor dit steeds meer dreigende probleem. Jullie soort blokkeren gewoon een oplossing. Dus als er binnenkort de eerste verkeersdode te betreuren valt, geef dan niet de schuld aan de jagers, maar zoek het bij jezelf. en anders zullen wij jullie er wel aan herrineren

 • no-profile-image

  dirk

  Ik vind het absurd dat de redactie van agd niet de cijfers erbij zet van de schade en aanrijdingen Hierbij de getallen anrijdingen met wilde varkens 2006-264 in 2007-543 deze cijfers zijn door de provincie bekendgemaakt Er zijn bij de provincie 40 meldingen van particulieren binnengekomen van overlast en schade De provincie verklaard dat het meldpunt geen schaderegeling heeft dit zijn enkele cijfers die in dit artikel van agd zijn verzwegen Op tv gelderland was te zien hoe koffeman van faunabescherming meende de schuld bij de jsgers neer te leggen terwijl hij koffeman dus zelf het werk van de jagers onmogelijk maakt Deze zelfde faunabescherming opperde enkele jaren geleden dat alle terreinen open moesten zijn door verwijdering van de omheinigs langs de wegen Wat zeg diezelfde koffeman nu hekken langs de wegen plaatsen voor de verkeersveiligheid Het kan verkeren Ik zou zeggen tegen de faunabescherming verbeter de wereld en begin bij jezelf en help dan ook betalen Trouwens nog dit de Prov Gelderland geeft ook susiedie aan deze club zou de prov sieren om daar maar eens mee te stoppen

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Weet u, waar ik mij zo aan stoor, dat is de ongelooflijke arrogantie van het jagende deel van de bevolking: "Wij, het groene gejaste volk, gesteund door de wetgever tot in het oneindige - zijn van 1 oktober tot 31 januari - de baas over de natuur. U blijft mooi op het officiële pad, want anders stoort u ons in ons edel doel van faunabeheer: afschieten wat we het hele jaar gekoesterd hebben. Dieren, beste wandelaar, hebben nl. rust nodig. En als ondanks deze rust en bijvoeding niet genoeg te knallen is, dan zetten we er toch wat bij ??? En loop ons niet voor de voeten want we hebben de meeknallende jachtopzichter bij ons en die geeft je een verbaaltje..."
  Vandaar dat ik ondertussen een fikse allergie heb opgelopen. Verschijnselen?
  verhoogde hartslag, nekharen omhoog, gevoelens van onmacht en woede zodra ik een groene jas zie.
  U begrijpt dat het dan moeilijk wordt om objectief te blijven. Net zo moeilijk als het voor het jagersvolk is om objectief naar hun eigen praatjes te luisteren.

 • no-profile-image

  critica

  Een dier is eenmaal belangrijker als een mens. Ja toch??! Dat is de PvdD mening. Want laten we eerlijk zijn dieren verdienen meer aandacht als onze mindere mensen in de samenleving zoals gehandicapten en bejaarde. Die kunnen zelf bepalen wat ze willen en een dier niet.
  Daaarom moeten er veel geld en moeite aan de natuur en dierwelzijn besteden.

  Ohja, dit natuurlijk sarcatisch bedoeld

 • no-profile-image

  ricardo

  alles afschieten wat mij betreft,die zwijnen hebben allerlei besmettelijke ziekten,een heuse bedreiging voor onze goed verzorgde varkenstapel.

 • no-profile-image

  arend

  Stelling"Als 6000 zwijnen elke dag een kilo worden bijgevoerd is dat zes ton per dag,dat gaat in de gaten lopen"Ik geloof dan ook niet dat dit werkelijk gebeurt,misschien op zeer kleine schaal en wellicht door wandelaars die dat leuk vinden.Ik denk daarom dat Hertogs en Vaassen dit argument aanwenden omdat ze pertinent tegen de jacht zijn.Een halstarrig,koppig en kortzichtig NJET om praktijkgerichte oplossing voor de overmatig grote zwijnenpopulatie te vinden.Maar de jagers moeten worden berecht,dan is het probleem opgelost?

 • no-profile-image

  Hertogs

  Niet ik enVaasen zijn verantwoordelijk voor de situatie. Deze situatie is ontstaan door het schietgedrag van jagers, die niet zonder het genot van het schot kunnen. Die hebben er voor gezorgd dat de Veluwe en binnenkort de Peel overspoeld worden met zwijnen. Ik heb een tijd deel uitgemaakt van de jachtcultuur en weet hun redeneringen. U zou eens moeten infiltreren in deze cultuur. Schrikbarend hoe men daar raegeert op mensen met liefde voor dier en natuur. Jammer dat ordonaire uitlatingen van deze "dierenvrienden" nog altijd aftrek vinden. Niet lang meer is te hopen.

 • no-profile-image

  bianca

  Mensen hebben minachting voor iets wat ze zelf altijd graag hadden willen hebben.Zo is het met die harlekeinen die tegen de jacht zijn net eender.
  Als de wilde zwienies zijn geweest mag er wel eens wat aan de vossen worden gedaan die bijna alle kuikens van de weidevogels opvreten.Of is dat ook de schuld van de jagers?

 • no-profile-image

  natuurvriend

  zijn er te veel dieren of is er gewoon niet meer genoeg natuur waar ze kunnen leven? (dit is een retorische vraag)

 • no-profile-image

  Geen jager!

  Wel ja ik zou nog wat natuur erbij maken, dan kan het graan tenminste nog wat duurder worden! En ik zou ook geen zwijnen gaan schieten, tot dat al onze natuurvrienden ook eens een ongeluk krijgen met een zwijn tegen hun auto! Mensen worden hier afgeschoten door criminelen maar om wilde zwijnen maakt men zich drukker, onbegrijpelijk!!

 • no-profile-image

  bianca

  Wat een gezeik,schiet die klote beesten toch tegen de vlakte en draai er worsten van

 • no-profile-image

  Dorien

  Faunabeheer wil hun fout schuiven op het bijvoeren door jagers. Nu is het toch zo dat alleen op voerplaatsen de dieren mogen worden geschoten. Dit is mede door de faunabeheer zo geregeld. Maar nu er te veel zwijnen zijn krijgen de jagers de schuld. Men wil in Nederland volop natuur maar daar is Nederland allang te klein voor en de natuur het zelf laten regelen gaat ook niet meer. Dan had faunabeheer al nooit moeten beginnen met dieren uitzetten zoals ook met de herten in weert is gebeurd. Daar drijgen nu ook al teveel herten te zijn dan dat stuk natuur aankan. Als mensen dieren uitzetten voor natuurbehoud dan moet de mens ook optijd ingrijpen zodat het niet het doel voorbij groeit zoals nu op de veluwe gebeurd. Men moet nu wel ingrijpen. Bij faunabeheer zijn ze niet goed op de hoogte hoe men dit kan regelen. Anders was er wel veel eerder ingegrepen. Dus nu moeten de jagers het wel oplossen. De boer en de jager staan nog het dicht bij de natuur dus deze mensen weten heel goed hoe ze dit kunnen regelen zonder dat het uit de hand loopt. Dat is heel wat anders dan achter een bureau regels bedenken hoe de natuur in Nederland in stand kan worden gehouden. Er moet natuurlijk wel een onderschijd worden gemaakt tussen jagers en stropers. Deze laatste groep verpesten de jacht voor de echte jager. De echte jager schiet alleen om de natuur instand te houden.

 • no-profile-image

  buitenstaander

  Wat een gezever over een probleem van niks, veroorzaakt door een zeer kleine groep immorele milieufreaks die het zicht op de realiteit van ons postzegeltje met zijn ingewikkelde samenleving totaal hebben verloren.
  Schiet die zwijnen toch gewoon af tot de grootte van een acceptabele populatie gerelateerd aan de grootte van ons postzegeltje incl. haar ong. 16.000.000 stuks Homo Sapiens en de daardoor veroorzaakte verkeersintensiteit. En hou die zwijnenpopulatie vervolgens gewoon kort, zodat niemand nog tijd verprutst aan deze futiliteit. Misschien zijn ze ondertussen al in worst, kroketten danwel frikandellen oid verwerkt en is al deze prietpraat slechts een achterhoedegevecht. Hoe het ook zij, ik groet U allen vriendelijk en eet smakelijk

 • no-profile-image

  niet lullen

  En hoe willen die specialisten dan ingrijpen ? Het wild vergiftigen os uithongeren ? Of een val zetten en dan..? Of de dieren uitschelden in de hoop dat ze dan maar weggaan. Het zijn gewoon domme reactie van diegene die zeggen dat jagers puur en alleen jagen voor hun plezier. Ze beheren wild omdat anders de boel uit de hand loopt. En moeten die idioten die in de steden en dorpen wonen ons dan even vertellen hoe het moet. Ga zelf dan aan het werk om de natuur te beheren. ga eens zagen of ruim eens troep op in het bos. Maar nee, daar zijn ze te druk voor omdat ze graag in het weekend lui op de bank willen liggen. Het is veel makkelijker op de maar een beetje te kankeren op de boeren en jagers dan zelf eens de handen uit de mouwen te steken. Oja ik ga gewoon door om mijn grond te verpachten aan de jacht. Als eerste omdat dat noodzakelijk is en ten tweede omdat ikzelf bepaal wat ik met mijn grond doe en niet zulke mensen als Dekkers.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.