Home

Achtergrond 301 x bekeken 3 reacties

’Einde aan veldcontrole AID bij agrarisch natuurbeheer’

Er moet een einde komen aan de veldcontroles door de Algemene Inspectiedienst (AID) op de afmeting van gronden voor agrarisch natuurbeheer. Dat vindt Natuurlijk Platteland, de landelijke koepel voor agrarisch natuurbeheer.

De controles zijn boeren een doorn in het oog, omdat er ook al perceelscontroles plaatsvinden door Dienst Regelingen (DR) en de Dienst Landelijk Gebied (DLG), bijvoorbeeld voor EU-toeslagen.

”De AID doet dat nog een keer dunnetjes over. Het is gemillimeter en levert amper iets op. Het is vaak de druppel die de emmer doet overlopen bij boeren”, aldus secretaris Berend Sytema.

NRC Handelsblad meldde dit weekeinde dat na de subsidieperiode 2000-2006 een derde van de boeren zou zijn gestopt met agrarisch natuurbeheer. De krant baseert zich daarbij op de SAN-uitvoeringsrapportage uit 2006 van het ministerie van landbouw. De enorme regeldruk rond agrarisch natuurbeheer zou een belangrijke reden zijn om te stoppen. Daarnaast zou DR vaak boetes opleggen bij kleine tekortkomingen.

CDA-Kamerlid Joop Atsma vindt het aantal stoppers schrikbarend hoog. Hij wil vandaag mondelinge vragen stellen aan minister Gerda Verburg.

Natuurlijk Platteland heeft in december bij het ministerie aan de bel getrokken over de dubbele controles. Een ander probleem is de tijdelijke grondruil, waarbij boeren grond waarop een contract voor natuurbeheer rust tijdelijk in gebruik geven aan een ander. ”Ondanks dat het beheer volgens de regels plaatsvindt, blijkt dit volgens de letter niet te mogen”, aldus Sytema.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erwin

  er komt vanzelf wel een eind aan die veldcontroles als de boeren stoppen met natuurbeheer,hebben die ambtenaren ook weer heel wat bereikt

 • no-profile-image

  gert

  de regeldruk is bedoeld om goedwillende boeren te frusteren,bij staatsbosbeheer en natuurmonumenten wordt niet gecontroleerd, die krijgen het geld zo.

 • no-profile-image

  w

  he he

Of registreer je om te kunnen reageren.