Home

Achtergrond

Eerste houtgestookte WKK in gebruik

De eerste houtgestookte WKK in de glastuinbouw met een vermogen van 5 MWth draait goed bij paprikateler Vink in Beetgum. Vandaag vindt de officiële opening en een seminar plaats op dit bedrijf.

De WKK draait al een aantal maanden in een testfase, maar sinds vorige week definitief. Met de warmte uit de WKK verwarmt de paprikateler zijn kas en ook die van het naastgelegen paprikabedrijf van Van de Beukel. Totaal gaat het om acht hectare kas. Van de Beukel heeft een gasketel staan als back-up.

In de WKK gaan houtsnippers die met twee trailers per dag worden aangevoerd. Vanuit de bunker wordt het hout volledig geautomatiseerd naar de WKK gebracht en komt er uiteindelijk warmte, CO2 en elektriciteit vrij.

Volgens een van de installateurs van de WKK, Cogas Noord, is de interesse onder telers groot. “Maar of meer telers een houtgestookte WKK gaan gebruiken is sterk afhankelijk van de prijs van het hout en de prijs van de elektriciteit.” Ook is het volgens de leverancier cruciaal dat er subsidie op gegeven wordt. “Zonder subsidie is zo’n WKK zeker niet rond te rekenen.”

Bekijk een fotoreportage over de houtgestookte WKK op Weekbladgroentenenfruit.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.