Home

Achtergrond 223 x bekeken

EU-voorzitterschap vangt bot bij Tweede Kamer

De minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Slovenië is er vandaag niet in geslaagd de Tweede Kamer over te halen toch akkoord te gaan met de ondertekening van een EU-samenwerkingsovereenkomst met Servië.

Nederland en België zijn de enige landen die dit akkoord tegenhouden. Bewindsman Dimitrij Rupel is in Nederland om te pleiten voor dit samenwerkingsakkoord. Maar de Kamer blijft eensgezind achter het regeringsstandpunt staan, dat er geen handtekening mag worden gezet zolang de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic niet is uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

De Sloveense minister toonde na afloop van een besloten gesprek met de Kamer wel begrip heeft voor dit puriteins standpunt, maar als EU-voorzitter heeft hij een strategisch standpunt. Behalve met de Tweede Kamer spreekt hij woensdag ook met zijn collega minister Maxime Verhagen, premier Jan Peter Balkenende en de nieuwe hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, de Belg Serge Brammertz.

De Sloveense premier Janez Jansa zei woensdag in het Europees Parlement dat hij voorstander is van het bieden van een "Europees perspectief'' aan Servië. Lees het ondertekenen van het associatie-verdrag. Slovenië streeft er ondanks het verzet van Nederland en België nog steeds naar dat op 28 januari te doen. Het idee is dat dat een steun is in de rug van de pro-Europese huidige president Boris Tadic, vlak voor dat die naar verwachting kandidaat is in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen begin februari.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.