Home

Achtergrond 7 reacties

EU overweegt wijziging richtlijn biobrandstof

De Europese Unie heeft niet voorzien dat haar doelstelling om in 2020 10 procent van de autobrandstof te laten bestaan uit biobrandstof een bedreiging vormt voor de regenwouden en leidt tot stijging van de voedselprijzen.

Dat heeft EU-commissaris Stavros Dimas vandaag gezegd tegen de BBC. "Het blijkt dat milieuproblemen veroorzaakt door biobrandstof en de sociale problemen groter zijn dan we dachten. We moeten heel voorzichtig zijn'', aldus Dimas. Hij voegde eraan toe dat het beter is de gestelde doelstelling niet te halen dan dat schade wordt toegebracht aan de armen en het milieu.

De EU belooft nieuwe richtlijnen op te stellen voor het gebruik van biobrandstof. Een commissiewoordvoerder zegde striktere duurzaamheidscriteria toe, maar wilde geen details kwijt. Volgende week woensdag moet duidelijk worden wat Brussel in petto heeft.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey spreekt al van een "welkome politieke omslag''. Er is volgens haar niets tegen het stimuleren van biobrandstoffen, als het maar niet ten koste gaat van de oerwouden. Maar ze hoopt wel dat Dimas de daad bij het woord voegt.

De EU omarmde tot voor kort het idee om het gebruik van biobrandstof te stimuleren als gedeeltelijke vervanger voor benzine. Vorig jaar maart besloten de Europese leiders dat in 2020 minimaal 10 procent van de autobrandstof uit biobrandstoffen moet komen omdat de uitstoot van kooldioxide (CO2) hierbij geringer zou zijn dan bij normale benzine. Bovendien zouden de planten waarvan biobrandstof wordt gemaakt CO2 uit de lucht absorberen terwijl ze groeien.

Al snel bleek uit onderzoek dat de uitstoot van CO2 bij sommige biobrandstoffen nauwelijks lager is. Organisaties als Greenpeace en Oxfam wezen bovendien op de nadelige gevolgen van grootschalige productie van biobrandstoffen voor arme boeren in ontwikkelingslanden die van hun land verdreven worden en voor het milieu. Onvervangbaar oerbos dreigt plaats te maken voor eindeloze plantages met sojaplanten en oliepalmen. Volgens Milieudefensie zou de EU de bijmengverplichting zelfs moeten schrappen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elly Nederhoff

  Het wordt tijd dat de EU iets verder kijkt dan zijn neus lang is, en dat de feiten verteld worden. Net als in de USA wordt de mensen iets voorgespiegeld: de EU zegt dat het goed is voor de wereld (!) om biobrandstof te gebruiken en 'men' gelooft dat. De waarheid is natuurlijk dat Europa (en speciaal Nederland) al een gigantische carbon footprint heeft, en dat dit wordt verergerd door gebruik van biobrandstof. Alleen biobrandstof van afval produkten is te rechtvaardigen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Zo los je het "klimaatprobleem" natuurlijk nooit op.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ga eens echte schone brandstof produceren ipv de verkapte biobrandstoffen. Haal energie uit de schone bronnen zoals water. wind en zon. en probeer deze energie in een opslagmedium zoals waterstof om te zetten. Bij verbranding blijft er alleen water over en zoals je begrijpt kunnen we weer uit dit water met schone energie waterstof winnen. Een voorbeeld is al in Noorwegen waar ze standalone units hebben staan die zelf via zonlicht water omzetten in waterstof en dit als gas getankt kan worden in de auto.
  Laten we de kostbare grond gebruiken voor voedsel.

 • no-profile-image

  klein boertje

  Europese Unie en de Oliemagnaten zijn zeker bang dat de boeren een centje teveel gaan verdienen nu het eindelijk de goeie kant opgaat met de biodiesel !

 • no-profile-image

  sloeber

  We moeten de (palm) olie ook niet uit van buiten de EU halen want buiten de kap van oerwoud worden we dan weer afhankelijk van andere landen. Er zijn hier mogelijkheden genoeg om ethanol te produceren. Die 10% bijmenging is zelfs eenvoudig te bereiken. Het enige probleem is de overheid, die wil namelijk geen cent belasting missen op brandstof.
  En over de stijgende voedselprijzen moet men maar niets zeggen. De boeren hebben zo'n 30 jaar voor steeds lagere prijzen moeten produceren. Vandaar dat er ook niet veel bedrijfsopvolgers meer zijn.Het werd gewoon hoog tijd dat de prijzen wat stegen, en hopelijk blijft dat nog lang zo anders houden we geen boeren meer over.

 • no-profile-image

  Arend

  Heen en weer politiek van fossiele ambtenaren

 • no-profile-image

  gert

  meer natuur,meer biobrandstoffen en het voedsel haal je tegenwoordig bij de super op de hoek.Dat is tegenwoordig het grootstedelijk denken.verder denkt men niet

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.