Home

Achtergrond

EU: 2008 economisch gezien moeilijker dan 2007

De Europese economie krijgt het in 2008 moeilijker dan het afgelopen jaar.

Onrust op de financiële markten en stijgende olie- en voedselprijzen zijn daarvan de oorzaak. Dat zei de Sloveense premier Janez Jansa, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, vandaag.

De Europese Commissie heeft in november de groeicijfers voor 2008 al naar beneden bijgesteld: 2,2 procent voor de eurozone en 2,4 procent voor de EU-27. Eurocommissaris Joaquin Almunia sloot vandaag niet uit dat de groei uiteindelijk nog wat lager zal uitvallen. Hij maakt zich zorgen over de inflatie en riep de EU-landen op te voorkomen dat ook de lonen gaan stijgen.

Maandag hadden ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank gewaarschuwd voor het 'tweede ronde effect', waarbij de lonen in navolging van de prijzen stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.