Home

Achtergrond 231 x bekeken 3 reacties

EP-er Mulder: Geen haast met verandering toeslagen

De Nederlandse regering moet niet voor 2013 veranderingen doorvoeren in de EU-inkomenstoeslagen.

Die waarschuwing geeft Europarlementarier Jan Mulder (VVD) in een interview vandaag in Boerderij.

"We moeten de boeren een beetje vastigheid bieden", zegt Mulder in het vraaggesprek. Hij verzet zich tegen het voornemen van de Nederlandse regering om al voor 2013 af te stappen van de historische rechten, waarop de bedrijfstoeslagen nu nog zijn gebaseerd.

Mulder is deelt de visie dat de historische rechten niet ten eeuwigen dage kunnen gelden. De overgang naar een vlakke hectaretoeslag ("flat rate") lijkt hem onontkoombaar. Daaraan worden ook beloningen gekoppeld voor natuur-, landschaps- en dierwelzijnsprestaties.

Daar mogen wat de Europarlementarier betreft in 2008 best besluiten over worden genomen bij de gezondheidstest ("health check’") van het EU-landbouwbeleid. Maar de invoering daarvan moet na 2013 plaats vinden. Mulder: "De hervormingen waartoe in 2003 is besloten lopen tot 2013. Boeren hebben investeringen gedaan in de verwachting dat deze toeslagen tot dan blijven ontvangen. Je moet ze niet halverwege verrassen met grote veranderingen".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  lopen de contracten voor de ambtelijke regelgevers ook af in 2013, en moeten die mensen ook niet voorbereid worden om te gaan werken voor een vrije markteconomie?

 • no-profile-image

  bintje koper

  Ik vind het belachelijk dat je tot 8 jaar nadien nog wordt afgerekend met wat je toen gedaan hebt. De meeste bedrijven zijn sinsdien fors gegroeid en de toeslagen staan niet meer in verhouding met 2000-2002. En om nou te moeten betalen om inkomenskompensatie te krijgen, gaat mij echt te ver. Dat is net als iemand die huursubsidie krijgt eerst die subsidie 2 jaar moet kopen om het te krijgen. Het land zou te klein worden als dat ingevoerd wordt. Maar in de landbouw is het heel gewoon, dankzij de macht van de melkveehouderij die hiermee erg veel onterechte subsidie misloopt. (denk aan de maispremie en melkpremie, diegebaseerd was op een lagere melkprijs en die nu door het plafond schiet).

 • no-profile-image

  gert

  jan,wel graag wat haast met die uitbetalingen en niet die overdreven controles,dat begint op dictatuur te lijken

Of registreer je om te kunnen reageren.