Home

Achtergrond

Duurzame warmte vraagt meer ondersteuning

De overheid zou, in subsidieregelingen voor duurzame energie, de productie van duurzame warmte meer moeten stimuleren.

Diverse sprekers op een symposium, tijdens de ingebruikname van een houtgestookte WKK bij paprikabedrijf Vink Sion in Friesland, zetten kritische kanttekeningen bij het huidige duurzame energie-beleid. De Nederlandse overheid stimuleert nu alleen groene elektra. Daardoor dreigt het gevaar dat elektriciteitscentrales, aangedreven op biomassa, in de toekomst weer stil komen te staan zodra subsidies wegvallen of teruggeschroefd worden.

Als ook de productie van biowarmte gesubsidieerd zou worden, zouden meer combinaties van warmte- en elektraproductie ontstaan. Deze blijven, bij de doorstijgende aardgasprijzen, ook na het wegvallen van subsidies nog levensvatbaar.

Wouter Verster van de Rabobank gaf aan dat de relatief onbekende nieuwe duurzame technieken best te financieren zijn, al zal een grondiger onderbouwing van de betrouwbaarheid nodig zijn. "We zien veel aanvragen voor producten binnenkomen die onvoldoende uitgewerkt zijn. Zeker de exploitatiebegroting, wat het kost als een biomassa-installatie eenmaal draait, is vaak zwak."

Door de WKK-ervaring is er voldoende vertrouwen ontstaan in de toekomstige afzetzekerheden voor elektra. "De meeste risico’s zitten aan de aanvoerkant, hoe de prijzen voor biomassa zich gaan ontwikkelen." Rudi van Hedel van de Grontmij bevestigt dat hout steeds duurder wordt, onder andere doordat er een toenemende concurrerende vraag ontstaat, voor toepassing in bouwmaterialen als spaanplaat en MDF. Contracten kunnen maximaal voor enkele jaren worden afgesloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.