Home

Achtergrond 234 x bekeken 4 reacties

Duizenden nieuwe fruitbomen in Uruzgan

Afgelopen maand hebben Afghaanse boeren met Nederlandse steun 50.000 fruitbomen geplant in Uruzgan.

Het gaat om kersen-, amandel- en abrikozenbomen. Dat maakte het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend.

Het bomenproject zat al tijden in de planning. Het maakt onderdeel uit van de strategie om de Afghanen een alternatieve inkomstenbron voor papaverteelt te bieden. Vorig jaar werd ook begonnen met het verbouwen van saffraan. Uruzgan is van oorsprong een provincie waarin teelt van fruit en amandelen veel voorkwam.

Nederland draagt met 1,4 miljoen euro bij aan een project dat Afghaanse non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse overheid in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Growing Sales Exchange (GSE) uitvoeren. Dit jaar gaan nog meer landbouwprojecten van start in de arme Afghaanse provincie. Dan zal onder meer aandacht besteed worden aan de scholing van boeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Mooi project, goed bedoelt. De vraag is echter of het fruit kan concureren met de opium teelt en daar heb ik mijn bedenkingen. Concureert het niet dan gaat de papaver teelt door, als monocultuur of als onder gewas onder de fruitbomen.
  Een ding is zeker de leverancier van het project heeft een leuke en goed betaalde klus en onze minister kan zeggen, dat ze bezig is met aandragen van alternatieven voor de weder opbouw.

 • no-profile-image

  Freek

  Voor die boeren is de opium teelt te vergelijken met de aardappelteelt hier, in die zin dat de frietesfabriek en de patatzaak er het meest aan verdienen. Het geld voor de opium zit ook hier in transport en handel. Mits de taliban die boompjes niet verziekt en de VN er lang genoeg blijft om ze vrucht te laten dragen kan het een goed alternatief zijn voor die mensen daar.

 • no-profile-image

  A. Mijnsbergen

  Ik vind dit een geweldig project.
  Temeer daar er altijd veel fruit verbouwd is in deze provincies. De temperatuur is er goed voor en het geeft de mensen weer werk. En werken is tenslotte beter als maar een beetje op je hurken rond te zitten kijken.
  Hopelijk is de begeleiding ook goed.

 • no-profile-image

  maas

  han ben ik helemaal met je eens, mooie verhalen en geld weggooien

Of registreer je om te kunnen reageren.