Home

Achtergrond

Drentse boer redt schapen; trekker raakt onder water

Jacob Boddeveld, een paarden- en schapenhouder uit het dorpje Tynaarlo, heeft veertien schapen gered van het aanstormende water uit de Drentse Aa. Zijn trekker en trailer raakten onder water.

Jacob Boddeveld, een paarden- en schapenhouder uit het dorpje Tynaarlo, heeft veertien schapen gered van het aanstormende water uit de Drentse Aa. Zijn trekker en trailer raakten onder water.

De schapen stonden te grazen toen rond het middaguur een weiland net naast de autoweg N34, ter hoogte van Zuidlaren, onderliep. Boddeveld: ”Als het flink regent, komt het water in de Drentse Aa hoger te staan en als hij overloopt bereikt het water ons in twee dagen en halen we de schapen weg. Deze keer stond het water een meter boven het weiland en kwam het snel. Ik reed naar het veld maar kwam vast te zitten.”

Boddeveld, tegen de tachtig jaar oud, en een buurjongen namen de schapen op hun nek en waadden ze stuk voor stuk naar hoger gelegen gebied. De schapen en redders bereikten veilig het droge. Boddeveld’s trekker en trailer gingen bij de reddingsactie verloren. Foto Harry Kannegieter

Een medewerker van Pluimvee- en Poeliersbedrijf Janssen uit Maastricht verft carnavalseieren. Dit zijn de Limburgse voorlopers van het paasei. In de eerste week van januari is begonnen met het in drie kleuren verven van de eieren. Deze zijn speciaal voor carnaval en worden onder meer verkocht in kroegen. Na carnaval gaat Janssen verder met het verven van eieren voor Pasen. Foto Twan Wiermans

Het college van burgemeester en wethouders van de Groningse gemeente Winsum bezocht melkveebedrijf Koepon in het kader van een dorpskernbezoek. Eigenaar van Koepon, Wijnand Pon, heeft het kuilvoer gekeurd in het bijzijn van burgemeester Yvonne van Mastrigt (met sjaal) en vertelde over het reilen en zeilen op het melkveebedrijf. Links op de foto kijkt bedrijfsleider Marc van Raalte (in overall) tevreden toe. Op het melkveebedrijf staan 257 melkkoeien en 275 stuks jongvee. Het melkquotum is 2.1 miljoen kilo. Foto Jan Bouwman

In een van de vleesvarkensafdelingen op het bedrijf van Annechien ten Have wordt de riolering aangelegd. Het lijkt een gewone afdeling, maar de grote dakramen verraden dat het geen standaard verbouwing is. Varkenshouder en LTO-vakgroepvoorzitter Ten Have bouwt vier afdelingen van 52 varkens om naar het ComfortClass-systeem. Zij is hiermee een van de eerste varkenshouders die de ComfortClass in de praktijk toe gaat passen. Dit systeem wordt onder andere gezien als mogelijk tussensegment tussen gangbaar en biologisch. Foto Harry Tielmam

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.