Home

Achtergrond

Doordraaisysteem geruisloos verdwenen

De tuinbouw heeft geruisloos afscheid genomen van het doordraaisysteem.

Per 2008 is het interventiesysteem voor de tuinbouw, de zogenaamde compensatie voor het uit de markt nemen en aankopen van product, stopgezet.

De regeling werd vooral gebruikt bij de veiling van fruit, maar had ook in 2007 al weinig betekenis meer, zegt Leonard Kampschoer, commercieel directeur van Fruitmasters Nederland. "De industrieprijs ligt al tijden boven de interventieprijs." Dat betekent dat appels vrijwel altijd voor hogere prijzen naar de industrie gingen voor verwerking. "De interventieprijs lag op 13,14 cent. De industrieprijzen liggen rond de twintig cent." Voor telers is dat een behoorlijke prijs.

Uit openbaar gemaakte subsidiegegevens over de Europese maatregel blijkt inderdaad dat de gevolgen beperkt zijn voor de veilingen. In 2005 werd aan Fruitmasters, The Greenery en veiling Zalbommel een kleine 2 ton uitgekeerd aan interventiegelden. In 2006 is dat bedrag al snel in waarde afgenomen tot enkele tienduizenden euro's.

De Belgische veiling Haspengouw ziet wel een negatief effect van het loslaten van de Europese doordraairegeling. "We moeten er voor opletten dat de kwaliteit die we aanvoeren maar niet verkocht is en ook niet meer door de interventie uit de markt genomen wordt, nu als afval beschouwd wordt. De vernietiging daarvan kost een flinke duit", schrijft de veiling in het eigen ledenblad.

Of registreer je om te kunnen reageren.