Home

Achtergrond

Dit jaar geen gratis schoolboeken

De schoolboeken voor het voortgezet onderwijs worden dit jaar niet gratis.

Het kabinet ziet geen kans dit tijdig te regelen, mede door de Europese aanbestedingsregels. Bovendien zou het eerder vastgestelde bedrag van 308 euro per leerling niet voldoende zijn.

Ingewijden in politiek Den Haag hebben een bericht hierover in het NOS Journaal donderdagavond bevestigd. Het kabinet buigt zich vrijdag over het probleem. Naar verluidt streeft de regering ernaar de ouders dit jaar toch tegemoet te komen. Dat zou kunnen via de Belastingdienst.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, zei in het journaal dat hij ervan uitgaat dat de zaak goed wordt geregeld.

D66 in de Tweede Kamer wil een spoeddebat. Een woordvoerder noemde het een "bureaucratische moloch voor de ouders als ze de boeken moeten voorschieten en daarna met hun bonnetjes naar de belastingdienst zouden moeten''.

Het kabinet besloot eind september vorig jaar tot de invoering van gratis schoolboeken. In eerste instantie stond in de kabinetsplannen dat de boeken alleen gratis zouden worden voor de onderbouw. Op aandringen van CDA, PvdA en ChristenUnie werd die regeling verruimd tot het hele voortgezet onderwijs.

De regeling moest gezien worden als compensatie voor het verlies aan koopkracht. De kosten voor de gratis boeken zouden opgebracht moeten worden uit de opbrengsten van verkeersboetes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.