Home

Achtergrond 220 x bekeken 7 reacties

Dierenbescherming: toezicht veetransport moet beter

De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat minister Gerda Verburg (Landbouw) akkoord is gegaan met voorstellen van veetransporteurs om het welzijn van de dieren tijdens transport te garanderen.

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, noemt het zogeheten kwaliteitssysteem "verre van onafhankelijk''. Volgens hem is het een papieren tijger omdat er geen controle plaatsvindt tijdens transport. Dat heeft hij vandaag aan Verburg geschreven. Hij hoopt dan ook dat de minister haar oordeel herziet.

Dales dringt er verder op aan om het overheidstoezicht bij de transporten over lange afstand "in afwachting van een werkelijk serieus kwaliteitsborgingssysteem'' niet te versoepelen en niet af te zien van controle aan de klep van vertrekkende veewagens.

Het zit Dales niet lekker dat na alle commotie over misstanden tijdens veetransporten Verburg rond de Kerst snel instemde met de voorstellen van de sector. Eerder kondigde de minister aan dat ze tot klepcontrole zou overgaan als de vervoerders op 1 januari niet zelf goede voorstellen hadden gedaan.

De Tweede Kamer debatteerde dit najaar regelmatig over veetransporten, nadat onder onder meer een Nederlands varkenstransport in Duitsland van de weg werd gehaald omdat er bloed uit de wagen sijpelde. Verburg wilde daarna naar het buitenland vertrekkende veewagens aan de klep controleren. Een Kamermeerderheid onder leiding van CDA en PvdA voorkwam dat toen.

Ook Verburgs poging om transportwagens al per 1 januari te voorzien van een gps-signaal, mislukte. Volgens de vervoerders is het praktisch onmogelijk de trucks voor 1 januari 2009 uit te rusten met het plaatsbepalingssysteem waarmee de route van de trucks is te volgen.

Met technische aanpassingen zou bijvoorbeeld ook te zien zijn of de temperatuur aan boord goed is voor de dieren of dat de klep opengaat op plaatsen waar geen dieren mogen worden geladen of gelost. De Kamer wil dat die gegevens worden opgeslagen in een centrale databank.

Dales: "Nu wordt voorgesteld te studeren op een nationale database. Dat lijkt meer op een vertragingstactiek. Het streven zou juist moeten zijn zo snel mogelijk een dergelijke database op te zetten.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HENRI

  Wanneer worden we in Nederland nou eindelijk eens wakker, dat dieren getransporteerd door Nederlanders goed af zijn in vergelijking met alle andere!! Duitsers doen het ook nog goed, maar daarna wordt het snel minder......

 • no-profile-image

  aidan

  Tapjan,is het niet een beetje laat om na 27 jaar eindelijk eens een paar cursussen te volgen over dierenvervoer.?

 • no-profile-image

  Tapjan

  In een tijd van 24 mnd hebben wij drie cursussen gevolgd i.v.m. diertransport en omgang met dieren. Heel belangrijk. Vooral omdat we al 27 jaar in de varkenshandel c.q. tranport zitten. Vrachtauto's voor tig duizenden laten aanpassen aan de nieuwste eisen! Dagen van 17 uur maken om alles goed op transport te krijgen en dan zulk gelul te moeten lezen van WAKKER DIER? Jammer!!! Waarom gaan we niet met Sjoerd v.d. ... of Marianne op JACHT?

 • no-profile-image

  W van Gemert

  Mijnheer Dales van de dierenbescherming is tegen een verbetering van het diertransport.Daarmee plaatst de heer Dales zich in het het rijtje samen met Thieme die iedere kans gebruiken om hard werkende ondernemers die tot de beste ter wereld behoren ( een 9 waard)continu te schofferen.Wij hebben daar een goed Nederlands woord voor ASSOCIAAL.

 • no-profile-image

  gert

  de chauffeurs zijn nu verplicht een curssus te volgen

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Inderdaad Aidan en als organisaties als wakker dier, rechten voor al wat leeft enz. niet voor druk op de ketel hadden gezorgd, dan had er over nogmaals 27 jaar nog een tapjan rondgekard van hot naar her.
  Tapjanneke wil jij jouw collega's als ene Janssen uit Koningsbos ff zelluf in de gaten houden.
  Anders is ie eerdaags voor de zoveelste keer de klos.
  Dat is toch het laatste wat jij wilt?
  Niet dan.....nou dan, doe je plicht tapjan.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Het valt mij regelmatig op dat reacties op deze site, die zich grof tegen dierenbeschermers uiten dmv schelkanonades, gewoon blijven staan. Daarentegen worden reacties, die zich richten tegen "de agragrische wereld" en ook lomp kunnen zijn, direct worden verwijderd. (Zie reactie van Gemert Helvoirt) Indien dezelfde terminologie gebruikt zou zijn tegen "de boerenwereld" zou dit al lang geschrapt zijn. Typerend was dit tijdens de discussie over de relatie van Thieme (Onze nieuwe premier, hoop ik) Ik definieer dit als dom en discriminerend.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.