Home

Achtergrond 250 x bekeken

Cosun bekijkt regeling doorschuiven bieten

Cosun bekijkt of de doorschuifregeling voor suikerbieten moet worden aangepast.

Ook onderzoekt de coöperatie of bieten die boven het quotum zijn geproduceerd door de telers, kunnen worden vergist. De doorschuifregeling voor de oogst van 2007 houdt in dat een akkerbouwer, die te veel bieten heeft geproduceerd, de eerste 5 procent overproductie moet afrekenen tegen de prijs voor surplussuiker.

Die is lager dan van quotumsuiker. Tussen de 5 tot 13,8 procent van het quotum kan worden doorgeschoven naar het quotum van 2008 of worden afgerekend tegen de prijs voor surplussuiker. Alles wat boven de 13,8 procent extra is geproduceerd wordt verplicht doorgeschoven.

De verplichte doorschuiving wringt bij sommige telers, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Sommige telers willen alles doorschuiven. Andere telers willen hun overproductie afrekenen tegen de surplusprijs, maar dat kan nu niet. Daarom willen we nog eens kritisch kijken naar de doorschuifregeling. Ter compensatie heeft Cosun de bewaarvergoeding voor de doorgeschoven suiker verlaagd van 6 naar 3 euro per ton suikerbieten."

Volgens Van Roessel is de afzetmarkt voor surplussuiker kleiner geworden. "Vroeger konden we C-suiker afzetten op de wereldmarkt. In de huidige EU-suikerregeling moet surplussuiker worden afgezet in de EU. Cosun heeft al 50.000 ton suiker doorgeschoven naar het quotum van 2008. Als er te veel surplussuiker komt, bederven we onze eigen afzetmarkt omdat die kleiner is geworden."

Cosun onderzoekt daarom of surplusbieten kunnen worden vergist. Van Roessel: "Daarvoor loopt een onderzoek. Het idee is om surplusbieten in de regio waar ze zijn geteeld aan te bieden aan vergistingsinstallaties."

Of registreer je om te kunnen reageren.