Home

Achtergrond 231 x bekeken 1 reactie

Copa keert zich tegen grote hervorming landbouwbeleid

De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca dringt er bij de Europese Commissie op aan geen grote veranderingen in het EU-landbouwbeleid door te voeren via de zogeheten 'health check'.

De organisatie noemt al te grote hervormingen voorbarig, gezien de ontwikkelingen op de wereldmarkt. "Boeren hebben al substantiële veranderingen moeten doorvoeren als gevolg van de hervormingen van 2003. Bovendien zit er nog heel wat in de pijplijn, zoals aanpassingen bij melk, groente en fruit. Boeren hebben nu stabiliteit nodig", aldus Copa Cogeca in een uitgebreide reactie op de health check-voorstellen van de Commissie.

De boerenbond stelt dat dat gekoppelde betalingen moeten blijven bij rijst, durumtarwe en zaden. Gedeeltelijke ontkoppeling dient ook te worden gehandhaafd bij onder meer de granen, zoogkoeien- en slachtpremies en premies in de schapen- en geitensector, aldus de Copa. Volledige ontkoppeling zal volgens de bond namelijk leiden tot het verdwijnen van die productie in sommige gebieden in Europa.

Een ander opvallend standpunt is dat Copa Cogeca zicht keert tegen een bovengrens voor uitbetaling van premies. "De Commissie heeft geen enkel geldig argument waarom grote bedrijven zo gestraft moeten worden", aldus de verklaring. Voor het idee om heel kleine steunbedragen niet meer uit te keren gezien de administratieve lasten, is iets meer begrip. Maar de Copa stelt dat in plaats van deze uitkering te stoppen, de Commissie beter haar best moet doen om die lasten te verminderen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Natuurlijk moet er geen bovengrens komen De COPA_bestuurders zijn echt-grote-boeren. Die zitten er ook voor hun eigenbelang.

Of registreer je om te kunnen reageren.