Home

Achtergrond

Coöperatie moet afzetruimte creëren oesterzwam

Twaalf oesterzwamtelers hebben zich aangesloten bij de nieuwe Coöperatieve producenten van Oesterzwammen en andere paddenstoelen.

Dat is het grootste deel van de professionele telers in Nederland, zegt oprichter Ad Verkooijen uit Ospel. Mede-oprichter Wout van Lieshout uit Liessel is voorzitter van de coöperatie.

Doelstelling van de coöperatie is het opzetten van promotie en onderzoek voor de teelt. Door zelf middelen vrij te maken verwachten de telers eerder aansluiting te krijgen bij bestaande tuinbouwpromotie en onderzoeksprojecten. De telers willen een promotiefilm uitbrengen en werken aan aantrekkelijker verpakking met recepten. Dat moet de afzetmarkt verruimen. De productie in Nederland bedraagt al jaren circa 800.000 kilo, stelt Verkooijen.

Het bestuur heeft ook contacten met andere telers van bijvoorbeel shii-take. "We zoeken versterking van andere paddenstoelentelers".
De telers sluiten niet uit in de toekomst aansluiting te vinden bij telersvereniging Funghi of zelf uit te groeien tot een telersvereniging. Zo’n organisatie is nu nog te hoog gegrepen. "We hebben niet de intentie om ons met de afzet bezig te houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.