Home

Achtergrond

Consumentenbond: voordeel SEPA naar consument

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse banken stoppen met de jaarlijkse verhogingen van de prijzen van betaalpakketten.

Directeur Felix Cohen van de bond zei dat maandag bij de introductie van de Single European Payments Area (SEPA).

"Nu de banken met SEPA een enorme efficiencyslag maken, kan een deel van de kostenbesparingen terug naar de consument'', aldus de bond. "We eisen dan ook dat er vanaf nu geen verhogingen meer komen.''

De Consumentenbond maakt zich zorgen over wat de uitwerking van een Europese betalingsmarkt voor de Nederlandse consument kan inhouden. Zo is de bond bezorgd over de internationalisering van de automatische incasso. "Daar houden we ons hart voor vast. De incasso is gebaseerd op vetrouwen tussen een aantal banken.'' Nu zijn dat tientallen banken, wanneer de Europese incasso er is zullen dat honderden banken zijn.

De Consumentenbond wil dat tegen die tijd is geregeld dat voor elke nieuwe automatische incasso toestemming gevraagd wordt. "Zodat de bank in Sicilië niet zomaar een bedrag kan afschrijven en de consument maar moet zien hoe die dat terugkrijgt.'' Ook wil de Consumentenbond dat de zwaarbevochten overstapservice zoals die in Nederland tussen banken bestaat, behouden blijft.

Betalingsverwerker Equens verwacht dat voor bedrijven zoals zijzelf de kosten lager zullen worden met de komst van SEPA. "Er komt meer concurrentie, de keuze voor banken wordt groter. Doorgaans leidt dat tot lagere tarieven.'' De betalingsverwerker verwacht dat er van de twintig tot dertig verwerkers zoals die er nu in Europa zijn, zo'n drie tot vijf overblijven.

Het Nederlandse bedrijf hoopt daar uiteraard bij te horen en denkt ook een goede kans te maken. "We zijn al actief over de landsgrenzen heen.'' Equens heeft maandag de eerste Europese overboekingen probleemloos verwerkt, waarmee een begin gemaakt is voor een Europese betalingsmarkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.