Home

Achtergrond

'Consumentenbond speelt paniekvoetbal'

De Consumentenbond rukt het onderzoek naar de toepassing van probiotica bij mensen met een acute alvleesklierontsteking geheel uit zijn verband en bedrijft paniekvoetbal.

Dat schrijft de immunoloog Eric Claassen, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, op de website van het tijdschrift gezondNU, het grootste Nederlandse maandblad over voeding, gezondheid en psyche. Claassen noemt de oproep van de Consumentenbond aan minister Ab Klink van Volksgezondheid om de veiligheid van probiotica te onderzoeken "volstrekt onzinnig''.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maakte woensdag bekend dat bij een onderzoek naar de toepassing van probiotica bij mensen met een acute alvleesklierontsteking aanzienlijk meer patiënten waren gestorven die de probiotica hadden gekregen dan patiënten in de controlegroep. Het UMC coördineerde het onderzoek, dat in vijftien ziekenhuizen plaatshad.

Claassen denkt dat de 24 sterfgevallen in de met het middel behandelde groep patiënten niets met probiotica te maken hadden. "Er dient nog eens goed te worden gekeken naar de statistische verwerking van de onderzoeksgegevens'', schrijft hij.

De immunoloog wijst erop dat mensen met een acute alvleesklierontsteking een groot risico lopen te sterven. De patiënten in het onderzoek kregen een speciaal voor het onderzoek samengesteld probioticapreparaat, dat bovendien rechtstreeks in de darmen werd toegediend. De probiotica die bijvoorbeeld in het gezondheidsdrankje Yakult zitten, worden via de mond ingenomen. Hoewel de Voedsel en Waren Autoriteit liet weten geen reden te zien het gebruik van dergelijke drankjes te ontraden, luidde de Consumentenbond volgens Claassen onmiddellijk de noodklok. De bond is volgens hem het spoor geheel bijster.

Het Voedingscentrum beklemtoonde vrijdag dat zuiveldrankjes met probiotica veilig zijn voor gezonde mensen. Het pleit wel voor meer onderzoek naar gebruik van zulke producten bij kwetsbare groepen als baby's en zieken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.