Home

Achtergrond 194 x bekeken

Consumenten- bond wil snel onderzoek Klink

De Consumentenbond vindt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over de veiligheid van probiotica.

De bond heeft minister Ab Klink (volksgezondheid) vandaag opgeroepen op korte termijn opdracht te geven voor een diepgravend onderzoek.

Bij een dergelijk onderzoek moet niet alleen worden gekeken naar de medische toepassing van probiotische middelen, maar vooral ook naar de vele drankjes, pillen en poeders op de consumentenmarkt. De Consumentenbond deed de oproep naar aanleiding van het rampzalig verlopen Utrechtse onderzoek naar patiënten met een acute ontsteking van de alvleesklier.

Klink zei woensdag het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) af te wachten. De Consumentenbond stelt dat het onduidelijk is of het Utrechtse onderzoek betekenis heeft voor het gebruik van probiotische producten van gezonde mensen met lichte darmproblemen. Daarom zal de bond zich onthouden van een advies over zuiveldrankjes met goede bacteriën.

De Consumentenbond deed in 2006 zelf onderzoek naar probiotica. Dat onderzoek was niet gericht op de veiligheid, maar op de vraag of de bacteriën wel in voldoende mate in de probiotische middelen aanwezig zijn om het darmkanaal te kunnen halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.