Home

Achtergrond 335 x bekeken

'Compromis over appelmaten in de maak’

Er lijkt een compromis in de maak over de minimumhandelsmaten voor appels.

Eerder spraken internationale partijen in Codex Alimentarius-verband al over het voorstel dat appels van 50 tot 55 millimeter verhandeld mogen worden, mits ze rijp zijn. In het Codex-voorstel staat een minimum-brixwaarde van 10,5. De Codex Alimentarius stelt de internationale normen vast voor handel.
Nederlandse afzetorganisaties kunnen zich vinden in deze afspraak, stelt secretaris Ad Klaassen van de koepel Dutch Producers Association (DPA). In Europa worden de kleine appelmaten nu niet toegelaten in de handel, omdat de Europese regels uitgaan van een minimummaat van 55 millimeter.
Deze week praat de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca ook over de appelmaten. De Europese landen zijn niet nog niet op één lijn gekomen, weet de DPA-secretaris. Afzetorganisaties in Duitsland en Engeland hebben weerstand tegen de plannen. "Maar binnen Copa Cogeca bewegen de landen naar elkaar toe.”
Mogelijk dit jaar nog besluit de Europese Commissie over invoering van de Codex-standaard. Het toelaten van de kleine appels heeft voor Nederlandse telers geen grote concequenties, verwacht Klaassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.